Tessa Spijker maakt met duurzame kledinglijn Spyker de wereld een stukje verantwoorder

Tessa Spijker maakt de wereld een stukje mooier met haar duurzame kleding. Het shirt dat ze draagt is uit haar nieuwste lijn en gekleurd met een natuurlijk kleurmiddel. MEINTJE HARINGSMA

Tessa Spijker uit Balk heeft een eigen kledinglijn opgezet waarbij duurzaamheid centraal staat. Ze laat de kleding in Bangladesh maken, zorgt voor goede arbeidsvoorwaarden van de werkers daar, draagt zorg voor het milieu en laat de kleding van biologisch katoen maken. Zodra de kledingstukken in Balk of Groningen (waar ze ook gedeeltelijk woont) zijn gearriveerd bedrukt ze ze met haar eigen ontwerpen. “Als iedereen iets doet om te zorgen voor het milieu en de mensen, kunnen we samen veel bereiken,” zegt ze daarover.

Tessa deed de kunstacademie Minerva en in haar laatste jaar moest ze zelf een project bedenken. Ze wilde meer weten van hoe textiel wordt geverfd en dook in de geschiedenis daarvan. “Daaruit bleek wel dat vroeger alles werd gekleurd met producten uit de natuur. Maar tegenwoordig worden eigenlijk alleen maar chemische producten gebruikt. Geen goede zaak vond ik, dus ik dook er nog dieper in.” Tessa begrijpt best dat als iemand een rode jurk of een rood shirt koopt, diegene er vaak niet bij stilstaat hoe die kleur in die textiel is gekomen. “Maar ik wilde dat wel weten. En voor mijn afstudeerproject ben ik ook daadwerkelijk aan het experimenteren gegaan met alleen maar producten uit de natuur om te kleuren. Dus planten uit het bos, wieren uit het water, van dat soort zaken.” Om alles zo natuurlijk mogelijk te doen spinde ze zelfs haar eigen wol van de schapen uit Harich. “Maar om dat te binden had ik ook urine nodig. Van mezelf, maar ook van ieder ander die dat maar wilde geven.” Daarnaast verdiepte ze zich in natuurlijke pigmenten en haalde ze overal uit de natuur. “Ik ging daarvoor naar het bos, de zeedijk, het land in.”

Meer willen doen

Maar toen haar project was afgelopen, wilde ze er meer mee gaan doen. “Het probleem was alleen wel dat dit met wol eigenlijk niet ging. Niet iedereen kan dat dragen namelijk, veel mensen kunnen er niet tegen.” Dus bedacht ze dat ze dan met een stof wilde werken die wel iedereen kan dragen: katoen. “Maar het moest dus veel milieuvriendelijker dan bij de katoenen kleding die je doorgaans in de winkel koopt. Maar Tessa had meer eisen. “Ik wilde dat de mensen die zich bezighielden met de productie van “mijn” kleding een eerlijk loon zouden krijgen. Daarom ben ik aangesloten bij Fair Wear, die controleert of dat ook echt zo is. Op die manier krijgen mensen veel meer kansen en kunnen hun kinderen ook gewoon naar school. Want met een laag loon, moeten kinderen ook werken en krijgen ze geen educatie.” Haar tweede eis was dat het proces van bewerking van de katoen zou zo werken dat de enorme hoeveelheden water hergebruikt worden. “Bij de verwerking van katoen wordt enorm veel water gebruikt. Kun je dat later weer gebruiken, dan is dat een enorme winst. Bij biologische katoen is dat het geval omdat er geen bestrijdingsmiddelen voor zijn gebruikt.” En de derde eis was dat de kwaliteit van de katoen goed zou zijn en de kledingstukken dus lang meegaan. “Alle katoen komt eigenlijk uit China. Voor mij is het onmogelijk om ter plekke te kijken hoe het daar gaat, maar ik heb wel een bedrijf in de arm genomen dat die zaken allemaal controleert en certificeert. En zo’n certificaat krijgen bedrijven niet zomaar, daar moeten ze flink wat voor doen.”

Eigen ontwerpen

Vanzelfsprekend wilde ze daarnaast ook haar eigen stempel op het product drukken door de kleding een eigen ontwerp mee te geven. Inmiddels heeft ze 3 lijnen staan die ze zelf heeft ontworpen. En de kleding bedrukt ze ook zelf. Gewoon in Groningen met een handmachine worden ze met een zeefdrukapparaat voorzien van haar designs. Inmiddels heeft ze ook een lijn die ze gekleurd heeft met indigo, een natuurlijk pigment. “En de inkt die ik gebruik voor de ontwerpen is allemaal eco inkt op waterbasis. Die inkt dringt bovendien volledig door tot in het shirt en blijft er dus in zitten.”

Omdat ze grafisch ontwerpster is, geeft het ontwerpen van haar lijnen haar naast voldoening ook heel veel plezier. “Het leuke is ook dat ik dat doe in de werkplaats van mijn school. We zijn daar dan vaak met veel meer vrienden aan het werk, praten over ons werk, helpen elkaar en beoordelen elkaar. Mijn nieuwe lijn heeft als thema zomer. Ik ga dan zitten denken wat zomer voor mij betekent, hoe ik dat het beste in beelden kan vangen. Welke illustraties, welk gevoel. ” Op haar telefoon een groot aantal ontwerpen die ze gemaakt heeft voordat ze tot het uiteindelijke ontwerp kwam. “Dan zet ik iets op, voeg er iets aan toe, haal er weer iets af en dan soms kom je toch uit op heel iets anders. Dat creatieve proces is heel leuk om te doen.”

Go with the flow

Inmiddels heeft ze dus 3 lijnen kleding in de verkoop. De ambitie om een hele grote speler te worden heeft ze overigens niet. “Ik heb geen vaststaand doel voor ogen. Go with the flow is mijn motto. Ik kijk wat er ontstaat en wat mensen willen en kopen. Ook verkoop ik nu nog alleen online, maar zou mijn kleding ook wel in een winkel willen zien hangen. Maar dat moet dan wel bij de kleding en de filosofie passen.” Ook heeft ze niet de drive om direct de hele wereld te veranderen. “Dat ik me hier zo in verdiept heb, is gewoon ontstaan uit nieuwsgierigheid en de vraag wat ik zelf kan bijdragen aan een betere wereld. Het is leuk als ik mensen ook kan inspireren om zelf iets te doen om daar aan bij te dragen. Maar dat is ook voor iedereen anders denk ik. De één zou de auto eens wat minder kunnen nemen. De ander wat minder of geen vlees meer eten. Weer een ander kan minder gaan vliegen. En weer een ander zou producten zoals die van mij kunnen kopen. Op die manier draagt iedereen bij. Zelf zou ik het bijvoorbeeld heel moeilijk vinden om niet meer te mogen reizen. Ik heb onder andere een half jaar in Nieuw-Zeeland gewoond voor mijn opleiding en ben ook veel in andere landen geweest. Dat reizen zou ik graag willen blijven doen en vind ik dus moeilijk om op te geven. En juist dat reizen heeft me ook heel bewust gemaakt van wat we doen met onze natuur en ook welke invloed wij hebben op de situatie van mensen in veel armere landen. Het heeft me ook bewust gemaakt van wat wij allemaal consumeren. Hoe we overconsumeren. Ik stel mezelf dan ook steeds de vraag wat wij als mens echt nodig hebben. Maar nogmaals: helemaal goed doen we het nooit helemaal. Dat hoeft ook niet, het hoeft niet perfect als we allemaal maar iets doen.”

Meer informatie over de kledinglijn van Spyker is te vinden op https://www.spyker-thebrand.com. Daar kan de duurzame en creatieve kleding ook besteld worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren