Teamchef politie over geweld tegen agenten in Oudemirdum: 'Onvoorstelbaar en onacceptabel'

De politie heeft het dorp en de bossen uitgekamd FOTO NOORDERNIEUWS/DE VRIES MEDIA

„Onacceptabel”, zo noemt Cor Reijenga, teamchef van politie Sneek, het geweld tegen agenten dinsdagavond in het bos aan de Beukenlaan in Oudemirdum.

Een groep, bestaande uit zo’n 150 tot 200 personen, was aldaar aan het feesten, hield zich niet aan de geldende coronamaatregelen en stichtte bovendien brand. Reden voor agenten om de mensen te verzoeken weg te gaan. Dat gebeurde niet en de groep keerde zich tegen de politie. Er werden volle bierflesjes naar agenten gegooid, zo raakte één agent gewond.

„Dat er met verschillende voorwerpen naar politieagenten wordt gegooid, terwijl zij daar hun werk doen, is onvoorstelbaar”, aldus Reijenga. „Wij waren daar ter plaatse om mensen aan te spreken, omdat zij zich niet hielden aan de coronamaatregelen en omdat er sprake was van brandgevaar. Dat men zich vervolgens op zo’n agressieve manier tegen de politie richt, is voor mij onacceptabel.”

Burgemeester Fred Veenstra van de gemeente De Fryske Marren heeft vervolgens in overleg met de politie besloten het gebied te ontruimen. Om dit veilig te laten gebeuren hebben onder andere een helikopter, een ondersteuningsgroep en de Mobiele Eenheid geholpen.

In totaal zijn er dinsdagavond acht personen aangehouden: een 41-jarige vrouw, een 36-jarige man, een 26-jarige man, twee 20-jarige mannen en een 18-jarige man, allen afkomstig uit gemeente De Fryske Marren. Daarnaast zijn er nog twee minderjarige verdachten aangehouden. De politie sluit nog meer aanhoudingen niet uit, er zijn namelijk videobeelden van wat er zich in het bos heeft afgespeeld.

Er zijn drie politievoertuigen zwaar beschadigd geraakt. Deze zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren