Syb (18) runt eigen zeilschool bij het Nannewiid

De meeste tieners hebben een baantje als vakkenvuller of in de horeca. Maar dat kan ook anders dacht examenscholier Syb van den Beuken (18) uit Oudehaske. Hij runt zijn eigen zeilschool bij het Nannewiid.

Syb (18) runt eigen zeilschool aan het Nannewiid

Syb (18) runt eigen zeilschool aan het Nannewiid Foto Martijn van Dijk

Het vwo-diploma heeft Syb van den Beuken deze week net gehaald. De blik kan nu volledig op de zomervakantie. Vanaf 10 juli gaat hij vijf weken lang zeilles geven aan kinderen. ,,Gezelligheid en zeilen, daar gaat het bij de zeilschool om”, zegt hij.

„Vorig jaar hoorde ik dat de eigenaren van de zeilschool op zoek waren naar iemand die het bedrijf wilde overnemen”, vertelt Van den Beuken op het strandje aan de Badweg bij het Nannewiid. „Ik heb twee jaar als instructeur bij de zeilschool gewerkt en had direct interesse. Zij gunden het mij gelukkig ook.”

Ondernemer

Voordat de eerste zeilboot in het water kon, moest hij nog heel wat regelen. „Verzekeringen uitzoeken, inschrijven bij de Kamer van Koophandel én het contact met de ouders van de kinderen regelen.” Gelukkig is dat voor Van den Beuken geen straf. ,,Ik vind het ondernemen juist heel leuk. Na de zomer begin ik daarom ook met een studie Bedrijfskunde in Groningen.”

De pr doet hij ook helemaal zelf. ,,Ik heb een eigen website gebouwd en promoot de zeilschool ook via Facebook en Instagram.” De inspanningen werpen zijn vruchten af. ,,We hebben inmiddels al tientallen aanmeldingen binnengekregen”, vertelt hij trots. ,,Maar er kunnen natuurlijk altijd kinderen bij.”

De zeilschool richt zich voornamelijk op kinderen tussen de acht en twaalf jaar en dat heeft een praktische reden, vertelt hij. ,,De zeilbootjes zijn het beste geschikt voor die leeftijd, anders moet je de hele tijd bukken voor de giek.”

Gemoedelijk

„Wij zijn anders dan normale zeilscholen”, benadrukt Van den Beuken ,,Hier zeil je alleen in de ochtend of middag en blijf je niet slapen zoals bij een zeilkamp.” Juist dat gemoedelijke geeft volgens hem wat extra’s.

,,Vooral kinderen uit de regio of gasten van de camping volgen zeilles bij de zeilschool”, zegt hij. „Sommige kinderen hebben nog nooit in een zeilboot gezeten en dan is het fantastisch wanneer ze na vijf dagen al echt een beetje kunnen zeilen.”

Zeilschool Nannewiid is alleen geopend in de zomervakantie. Van week 28 tot en met week 32 kunnen kinderen van 8 tot en met 12 jaar zeilles volgen. Zie: www.zeilschoolnannewiid.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Instagram