Student maakt voor examen meter hoge Eiffeltoren van chocolade en doneert het bouwwerk aan Oekraïense vluchtelingen in Sint Nicolaasga

De Eiffeltoren van chocolade wordt verdeeld onder de Oekraïense vluchtelingen van De Oorsprong FOTO G.VD REIJNST-BRAK VDR FOTOGRAFIE

Student Patisserie Anhtuan Le heeft zijn examenstuk, een meterhoge Eiffeltoren van chocolade, aan de Oekraïense vluchtelingen in Sint Nicolaasga gedoneerd. Stagebegeleider Gad Bros vreesde ervoor dat het stuk na beoordeling in de prullenbak zou verdwijnen. ,,Ik vind dat zonde van de kwaliteitschocolade.”
Lees meer over
De Fryske Marren
Jouster Courant

Anhtuan liep stage bij Lekker Bros in Joure. Banketbakker Gad Bros hielp de student bij de maak van het werelderfgoed in chocolade. De Eiffeltoren is opgebouwd uit tien kilogram Valhorona chocolade. De planning en uitvoering kostte de student ruim een week. Naast het showstuk moest hij ook divers gebak en bonbons maken. Anhtuan Le is voor zijn opleiding geslaagd.

,,De school gaf aan niet te weten wat ze met het stuk gingen doen”, zegt Gad Bros, ,,Ik vermoed dat het in de container zou verdwijnen. Ik wilde het daarom liever aan een goed doel schenken.” Via een kennis legde Bros contact met de Oekraïense vluchtelingen in De Oorsprong. Zij wilde de chocolade wel hebben.

Woensdag was het zover. Bij aankomst is een deel van de bewoners komen kijken. ,,Ik heb met behulp van een van hen een korte toelichting gegeven wie het heeft gemaakt en waarvoor. De Eiffeltoren is in dank aanvaard. Zij besloten om hem even te laten staan zodat alle bewoners het eerst in geheel konden zien. Ik ben in ieder geval blij dat dit werkstuk waar lang aan is gewerkt, een goede bestemming heeft gekregen. En we daarmee een kleine bijdrage hebben kunnen leveren aan een sprankje geluk.”

Nieuws

menu