Streep door sleufsilo Kolderwolde: vergunning had niet mogen worden verleend

Omdat het totale oppervlakte van de silo groter is dan 300 vierkante meter had de vergunning niet verleend mogen worden, oordeelt de Raad van State. FOTO ANP/LEX VAN LIESHOUT

De gemeente De Fryske Marren moet opnieuw kijken naar de vergunning voor een sleufsilo in Kolderwolde. Volgens de hoogste bestuursrechter had die niet verleend mogen worden.
Lees meer over
De Fryske Marren

Buren trokken in 2017 bij de gemeente aan de bel, nadat de betonnen voeropslag was gebouwd. De gemeente constateerde dat de silo deels buiten het bouwperceel was gebouwd en verzocht de agrariër de silo te verwijderen. Uiteindelijk vroeg hij alsnog een vergunning aan, die de gemeente in 2019 verleende. De buren stapten uiteindelijk naar de rechter.

De silo heeft een oppervlakte van 450 vierkante meter, waarvan 135 vierkante meter buiten het bouwperceel staat. De vraag was of in dit geval van de regel om niet buiten het bouwperceel te bouwen mocht worden afgeweken.

Gevolgen voor andere agrariërs

De gemeente en later ook de rechtbank vonden dat geen probleem, maar de Raad van State oordeelt daar in hoger beroep anders over. Omdat het totale oppervlakte van de silo groter is dan 300 vierkante meter had de vergunning niet verleend mogen worden.

Het betekent dat de silo er nu zonder vergunning staat. Er kan mogelijk alsnog een vergunning worden verleend, maar dan moet waarschijnlijk de gemeenteraad dat goedkeuren, zegt de Raad van State.

Een woordvoerder van de gemeente zei in februari tijdens de behandeling van de zaak in februari dat de uitspraak gevolgen kan hebben voor andere agrariërs in de gemeente.

Nieuws

menu