Stichting Tegengas wil boorput Oldelamer gesloten houden en stapt naar Raad van State

Een boortoren van Vermilion in het donker. FOTO ARCHIEF/JAN DE VRIES

Stichting Tegengas en gemeente De Fryske Marren hebben maandag voor de Raad van State gestaan. De partijen willen niet dat Vermilion Energy naar gas boort in de Tsjûkemar Regio vanuit de lege winningsput Oldelamer.
Lees meer over
De Fryske Marren

Vermilion wil de oude uitgeputte boorput in Oldelamer gebruiken om een nieuw veld aan te boren terwijl haar winningsvergunning Gorredijk, waarbinnen de Tsjûkemar Regio valt, verloopt in 2024.

Het ministerie van Economische Zaken heeft toestemming voor verlenging gegeven. Die gang van zaken klopt volgens Tegengas en De Fryske Marren niet. Winning zal niet eerder dan in 2023 beginnen volgens Vermilion en overstijgt daarmee de einddatum van haar vergunning. ,,Hiermee gaan ze met het winningsplan over de datum van de winningsvergunning heen en dat kan niet”, meldt Stichting Tegengas.

Vermilion heeft eerder geprobeerd met proefboringen gas op te sporen. In 2005 kreeg het aardgaswinningsbedrijf toestemming een gasveld bij Follega op te sporen. Deze toestemming is in 2008 door de Raad van State vernietigd. Pogingen om in 2012 opnieuw een proefboring te realiseren aan de westkant van de Tsjûkemar, bij Vierhuis zijn dankzij veel protest bij voornemens gebleven. Stichting Tegengas heeft beroep aangetekend tegen de nieuwe winningsvergunning Gorredijk tot 2039. Zij vindt dat het ministerie alleen een vergunning-op-maat mag afgeven voor locaties waar zichtbaar gewonnen en niet voor nieuwe locaties, zoals winningsplan Oldelamer.

Stichting Tegengas wordt door Rotshuizen Geense Advocaten uit Leeuwarden bij gestaan. De uitspraak wordt over zes weken verwacht.

Nieuws

menu