Steven de Jongs' Kameleon 4 draait in de bioscoop: 'Een inclusieve film!'

Opnames van de Kameleon-film. FOTO LC/JAN LIGTHART

Steven de Jong - afkomstig uit Scharsterbrug - regisseerde de vierde Kameleonfilm: De Kameleon aan de Ketting. Een deel van de opnames vond plaats in De Fryske Marren. Deze week ging de film, geïnspireerd op de Kameleonboeken van Hotze de Roos in première.

Kameleonfans hebben iets om naar uit te kijken. Vanaf deze week draait de nieuwe Kameleonfilm in de bioscoop. Van de immens populaire Kameleonboeken werden in totaal meer dan 16 miljoen exemplaren verkocht. De eerste twee bioscoopfilms kwamen in 2003 en 2005 uit en trokken 750.000 en 450.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen. In 2018 volgde een speelfilm gebaseerd op een mini-serie.

Actuele thema’s

De nieuwe Kameleonfilm heeft een aantal hedendaagse thema’s, vertelt Steven de Jong. „Een daarvan is inclusiviteit. Iedereen doet mee. Nando is de hoofdrolspeler en heeft het Syndroom van Down.” Maar ook thema’s als klimaat en duurzaamheid komen aan bod. ,,Dat is ook heel erg des Kameleons en zit er vet in verweven”, zegt hij.

Volgens de regisseur maakt deze film echt de sprong naar de actualiteit. Onder meer door de aandacht voor een vervuilende motor in de boot waardoor het schip ‘aan de ketting’ wordt gelegd.

Die aandacht voor actuele thema’s gaat niet ten koste van spanning en avontuur. „Hielke en Sietse beleven nog steeds het avontuur buiten en op het water, zegt De Jong. “Je ziet ze ook niet met een mobieltje. Een pleidooi voor buiten spelen zou ik zeggen.”

Oskar Radio & TV

De wortels van De Jong liggen in Scharsterbrug. Daar werd ook de eerste podiumervaring opgedaan. „Het is ooit begonnen bij Nut en Nocht in Scharsterbrug. Ik speelde daar - vanaf mijn kindertijd - ieder jaar in toneelstukken. Daar ging mijn bloed van kolken, zo mooi vond ik dat. Mijn juf op school zei tegen mijn ouders: ‘Er is maar één ding wat ie leuk vind en dat is acteren’.”

Als medewerker van Oskar Radio & TV in Joure begon hij vervolgens ook een carrière achter de camera. „Daar is de basis wel gelegd. Daar heb ik de liefde voor filmmaken en tv gevonden. Dat heeft me gevormd naar wat ik nu ben.”

‘Volg je hart en passie’

De Jong is niet alleen regisseur maar heeft in alle facetten van het filmmaken ervaring opgedaan.. „Ik probeer mezelf te blijven ontdekken door veel verschillende dingen te doen. Nu schrijf ik liedjes zoals Skriem om my voor het Grutte Pier Project en ‘t Nije doarp van zangeres Elske Dewall. Mijn boodschap op lezingen is vaak: Volg je hart en passie. Alles kan. Als je maar doorzet.”

De Kameleon aan de Ketting draait vanaf 30 juni in bijna 100 bioscopen in heel Nederland, onder meer in Heerenveen en Sneek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Film