Steffen Muizelaar nu voor derde keer klaar voor Kika halve marathon

Steffen in training voor de marathon tegen kinderkanker. Meintje Haringsma

Steffen Muizelaar zou al 2 keer de KiKa (kinderen zonder kanker) halve marathon lopen. Hij trainde, hij zamelde geld in. En beide keren ging het evenement niet door. Door corona. Nu staat het sportieve evenement dan wel gepland voor 20 november op Texel. En Steffen: die is er klaar voor.
Lees meer over
De Fryske Marren

Steffens vriendin Anja woont in Purmerend. Daar las hij in de krant dat er een halve marathon werd gehouden voor Kika. Een goed doel vond het stel. “Ik vroeg me af, zal ik de uitdaging aangaan, ”zegt Steffen daarover. Want normaal gesproken draafde hij ook wel 10 tot 12 kilometer. Gewoon omdat hij het leuk vond en omdat hij sportief is. “Maar dit is ook nog eens een goed doel. Al met al dus stimulerend om te doen.”

Een heel eind

Toch gingen ze eerst maar even kijken hoe het daar op Texel was. Wat de omstandigheden zouden zijn. Wat bleek: 21 kilometer hardlopen op strand, over duinen en andere niet de meest ideale omstandigheden is niet iets dat je zo even doet. “Ja, het is wel een heel eind. Zeker omdat het niet op een egale ondergrond is. Aan de andere kant gaat het niet op tijd. Als je de halve marathon maar uitloopt, dan is het goed. Dus besloot ik de uitdaging aan te gaan.”

Hij kreeg de papieren en zag toen dat hij naast 100 euro eigen inleggeld ook nog eens 900 euro sponsorgeld bijeen moest schrapen. Dat vond hij best veel. “Zeker als je een kleine sociale kring hebt. Nu is dat bij mij niet het geval, maar toch.” Het was eerst nog wel een overweging om het dan toch misschien maar niet te doen. Maar omdat hij het doel zo hoog in het vaandel had, besloot hij toch om het aan te gaan.

Overlevingskansen

Hij maakte briefjes en folders. Anja maakt op Facebook een pagina aan. Werk en familie werden geïnformeerd en gevraagd om wat bij te dragen. “En op de eerste avond was er al bijna 700 euro binnen. Dat ging echt super.” Steffen snapt wel waarom mensen ongetwijfeld zo gul geven. “Het spreekt aan. Iedereen kent wel iemand met kanker, maar kinderen met kanker is natuurlijk nog weer een heel ander verhaal. Om de overlevingskansen voor kinderen zo groot mogelijk te maken, daar willen veel mensen wel voor geven.”

Naast de “papieren” sponsoracties werd erin het dorp ook een garagesale georganiseerd, waar Steffen en Anja ook aan deelnemen. In 2020 ging de opbrengst van de koffie en gebak naar Kika, bij een tweede sale in 2021 ging de hele opbrengst naar dit doel. Daarvoor werd alles wat in huis overbodig was te koop gezet. “Mensen mochten bieden en wisten dat de opbrengst voor Kika was. Ook dat ging heel goed en bracht 450 euro op.”

Het geld was er dus en vorig jaar november zou Steffen de uitdaging aangaan. Maar door corona werd de halve marathon uitgesteld. Naar april 2021. Maar ook dat ging weer niet door. Door diezelfde coronaregels. Nu staat hij dan gepland voor 20 november. Het steeds afzeggen motiveerde niet. Hij heeft ook wel eens gedacht dat hij hem dan maar annuleerde. Maar het goede doel bleef toch leidend. Dus kwam er een nieuwe folder, maakte hij een QR code. Al die zaken bracht hij rond bij winkels en voetbalclubs. “En de reacties waren heel positief. Misschien ook wel omdat ik ook al 59 ben en ik december 60 word. Ik ben de jongste niet meer en ga die uitdaging toch aan.”

Trainen

Sportief gezien denkt hij zeker dat hij het aankan. Hij traint regelmatig, heeft de Dam to Dam race gelopen over 16 kilometer en ook de Strontrace in Workum. En is verder heel sportief. Doet veel aan hardlopen, maar ook aan fietsen, skeeleren, was voetbaltrainer en is keepertrainer. “Maar qua eigen training ben ik het nu – voor de derde keer – weer aan het opbouwen.”

Tijdens de halve marathon zelf loopt hij trouwens het liefst alleen. “Als je je eigen tempo kunt lopen, dan hoef je je niet in te houden. Niet als je er even doorheen zit, maar ook niet als je wat sneller wilt dan de ander. Dat vind ik het prettigst.” Ook heeft de Oudemirdummer geen speciaal eetschema. Sterker nog: onderweg eet en drinkt hij niks. “Nee, dat zit zo in mijn systeem. Ik eet en drink van te voren en dan loop ik gewoon door.”

Inzet voor het goede doel

Ondertussen rent hij kriskras door Oudemirdum en Gaasterland in voorbereiding op de dag zelf. “Het mooie van deze omgeving is dat je alle soorten ondergrond hebt. Je kunt over het strand, door het bos of over de weg. En als ik denk het gaat goed, dan doe ik een extra rondje.“ Wel is het zijn eerste halve marathon van zijn leven. Qua goede doelen heeft hij al wel veel ondernomen. Zo hebben ze geld ingezameld voor Alzheimer (omdat Steffen dit van heel dichtbij meemaakt in zijn eigen familie), hebben ze zich ingezet om geld in te zamelen voor kanker opgezet en hebben ze Maarten van der Weijden heel nauw gevolgd. “We hebben toen niet alleen meegeleefd, maar hebben zijn tocht op de fiets ook gevolgd.”

De inzet voor de goede doelen zal dan zeker blijven. “Maar we vinden het mooi om de ene keer dit te doen en de andere keer wat anders. Dat deze halve marathon twee keer niet doorging, was jammer. Maar we gaan ervoor. En we hopen dat mensen die dit lezen nog een bijdrage willen storten, zodat er nog veel meer onderzoek naar kinderkanker kan worden gedaan. Dat kan door middel te klikken op de link https://www.runforkikamarathon.nl/steffen-muizelaar-texel-2021 . Ik ga er in ieder geval voor.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws