Stank van schapenkeutels: inwoner van Balk wil af van grazende schapen voor de deur

Schaap. FOTO PIXABAY

Omdat de gemeente De Fryske Marren niets wil doen aan overlast van grazende schapen tegenover zijn huis is een inwoner van Balk naar de Raad van State gestapt. Dinsdag vroeg hij via een videoscherm om een einde te maken aan begrazing van de groenstrook waar hij op uitkijkt.

De stankoverlast wordt volgens de man veroorzaakt door de uitwerpselen van zo’n vijftig schapen van een schaapsherder. De gemeente schakelt de herder in om het gras op een duurzame manier kort te houden. Veel mensen vinden het leuk, zegt de gemeente.

Maar niet de overbuurman. „Ze grazen een week, dan gaan ze naar de boomgaard en dan komen ze nog een keer terug’’. Ze staan dus twee keer per graasbeurt voor zijn deur en dat gebeurt twee tot drie keer per jaar. De man heeft de gemeente gevraagd het stuk van de groenstrook voor zijn huis over te slaan. „In het verleden waren er tweehonderd schapen. Toen ik een brief daarover schreef ging het ineens naar vijftig’’, zei hij.

De man wil dat de gemeente maatregelen neemt, omdat de groenstrook volgens hem bedrijfsmatig wordt gebruikt en dat mag niet. De schapen zijn van een herder die er 455 heeft en 15.000 euro subsidie ontvangt. „Het zijn dus bedrijfsactiviteiten’’, zei hij. Volgens de gemeente gaat het om incidenteel groenonderhoud. Dit jaar zijn de schapen nog niet geweest. De uitspraak in deze zaak volgt over enkele weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren