Slagerij Veldman uit Joure moet stoppen met roken: 'Het hart wordt uit onze slagerij gehaald'

Slagerij Veldman uit Joure mag van de gemeente De Fryske Marren geen worsten meer roken. Het bedrijf tekent tegen dat besluit bezwaar aan.

Slagerij Veldman in Joure.

Slagerij Veldman in Joure. Foto Martijn van Dijk

Al ruim twintig jaar rookt slager Obe Veldman (54) op verschillende locaties in de gemeente worsten en andere vleeswaren. De laatste tien jaar zit zijn slagerij in Joure, zegt hij. ,,En in 2018 zijn we hier begonnen’’, zegt de man over de huidige plek aan de Midstraat, zeventig meter bij de Jouster Toer vandaan.

Geuroverlast

Omwonenden zeiden last te hebben van geuroverlast van de rookkast en geluidsoverlast van koelmotoren en trokken bij de gemeente aan de bel. Begin vorig jaar meldde de gemeente bij de slager dat de afvoerpijp van de rookkast te kort was. De pijp voldeed volgens de gemeente niet aan het Activiteitenbesluit.

,,Op last van de gemeente hebben wij twee meter bij de pijp opgezet’’, zegt Veldman. De slager pakte ook onder meer het geluidsoverlast van het koelsysteem. Hij dacht naar eigen zeggen dat de kous daarmee af was, maar de klachten hielden aan.

Bestemmingsplan

Opnieuw trok de gemeente bij de slager aan de bel. Dit keer omdat hij met zijn rookkast niet voldeed aan het bestemmingsplan. De slager voelde zich overvallen door het feit dat de gemeente volgens hem ineens daarmee kwam aanzetten. Als hij dat had geweten, ,,hadden we de pijp ook niet verhoogd op last van de gemeente’’, zegt hij.

Volgens wethouder Irona Groeneveld (GroenLinks) was de gedachte om eerst te kijken of door aanpassingen de overlast verdween. Daarom werd hij eerst gewezen op het Activiteitenbesluit, zegt ze. ,,Dan heb je de grootste kans dat je een zodanige inrichting hebt dat die geur dan binnen de normen blijft.’’

Stoppen met roken

Als de overlast was verholpen was er een kans om de strijdigheid met het bestemmingsplan te legaliseren, zegt de wethouder. Maar omdat de overlast na de aanpassingen niet ophield, is dat volgens haar geen mogelijkheid.

Veldman moet per 27 augustus stoppen met roken in het pand aan de Midstraat. Als hij dat niet doet, moet hij 1750 euro per week betalen, met een maximum van 17500 euro. De niet-rook-activiteiten hoeft de slagerij niet te staken.

Het bedrijf mag wel op een andere plek het vlees roken. ,,Maar eigenlijk wordt het hart uit onze slagerij weggehaald nu. Als we moeten roken op een industrieterrein moeten we gigantisch veel reizen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren