Sc Joure heeft nieuw vrouwenelftal: 'De respons was overweldigend'

Het nieuwe vrouwenelftal van Sc Joure. Foto Martijn van Dijk

Sc Joure heeft dit seizoen een compleet nieuw vrouwenelftal. Een oproepje in juni om een nieuw team te starten, sloeg direct aan. Zaterdag heeft de ploeg haar vuurdoop. Het zal niet gemakkelijk worden, de helft van de ploeg heeft nog nooit gevoetbald.

Het was een spontaan idee, vertelt Esmee Draaisma, teamleider en initiator van het vrouwenelftal. „In juni deed ik samen met wat vriendinnen een oproep om een voetbalteam te starten. De respons was overweldigend.” Binnen no-time stonden achttien dames op papier.

„We kregen veel steun van Sc Joure. Maar ze waren eerst wel verbaasd dat ineens zoveel meiden zich aanmelden”, vertelt ze lachend. „Gelukkig waren we nog net op tijd om ons voor de competitie in te schrijven.”

Fanatisme

Wat Draaisma vooral verbaasd heeft, is het gemak waarmee het team werd opgezet. „Ik wist niet dat het zo makkelijk was om een team bij elkaar te krijgen. Dat hadden we eigenlijk veel eerder moeten doen!”

Hoe ze het in de competitie gaan doen? Ze vindt het lastig om in te schatten. „De helft heeft nog nooit gevoetbald. Maar we zijn een hele hechte, enthousiaste groep met ontzettend veel fanatisme.”

Vrouwenvoetbal

Roelf Kok, voorzitter van Sc Joure noemt het ‘een cadeautje’ dat de club ineens een nieuw vrouwenelftal heeft. Vooral omdat het vorige damesteam net was gestopt. „Maar het is niet de enige groei die we doormaken”, zegt de voorzitter. „Ook bij de meisjes is veel nieuwe aanwas van leden. Het vrouwenvoetbal is niet voor niet de snelst groeiende sporttak in Nederland.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Voetbal