Sauna, kruidenbad en naaktzwemmen: biedt De Fryske Marren met zwembad Swimfun oneerlijke concurrentie aan lokale wellness-ondernemers?

Wellnessresort De Woudfennen in Joure beschuldigt de gemeente De Fryske Marren van oneerlijke concurrentie met het gemeentelijk zwembad Swimfun.

Frank Smits van De Woudfennen heeft een probleem nu subtropisch zwembad Swimfun ook Wellness heeft/begint. De gemeente laat dit toe.

Frank Smits van De Woudfennen heeft een probleem nu subtropisch zwembad Swimfun ook Wellness heeft/begint. De gemeente laat dit toe. FOTO NIELS DE VRIES

Het resort heeft een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Misschien wel het kwaadst was eigenaar Frank Smits van De Woudfennen toen twee reclamebordjes die richting zijn resort wijzen werden verplaatst. Ze kwamen volgens hem te hangen onder die van Swimfun. ,,Achter een vangrail.’’ En dus zagen bezoekers van Joure volgens Smits wel hoe ze bij Swimfun kwamen, maar niet bij hem.

Het is tekenend, zegt Smits, voor hoe er met hem en zijn bedrijf wordt omgegaan. De gemeente die met veel geld het eigen zwembad voortrekt ten opzichte van zijn resort, vindt hij. Over de zwemfunctie van het bad hoor je hem niet klagen. ,,Dat zwembad is prima, maar laat het zwembad zijn waar het voor bedoeld was.’’

Sauna, kruidenbad en naaktzwemmen

Want meer en meer overlappen de activiteiten van Swimfun die van De Woudfennen: een sauna, een kruidenbad, een zonnebank en naaktzwemmen. ,,Waarom moeten zij dat ook hebben?’’

Volgens Smits’ advocaat Rudolf Knegtering houdt de gemeente zich niet aan de Wet markt en overheid. Die wet geeft regels waaraan de overheid moet voldoen als het zich op de markt begeeft. ,,Een overheid die op de markt komt, gebeurt vrij vaak. Maar als zij dat doet, moet zij dat wel zorgvuldig doen.’’

De gemeente bevoordeelt Swimfun – waarvan de gemeente eigenaar is - zegt Knegtering. Swimfun krijgt jaarlijks een exploitatievergoeding (dit jaar 667.000 euro) en kan binnenkort voordelig geld lenen van de gemeente voor zonnepanelen. Daardoor kan het zwembad veel goedkoper dezelfde activiteiten aanbieden. ‘Hiermee wordt de markt verstoord’, schrijft de advocaat in de klacht aan de ACM.

Economische activiteiten in algemeen belang

Advocaat Cees Dekker van de gemeente laat in een reactie onder meer weten dat volgens hem de regels van de Wet markt en overheid niet van toepassing zijn, omdat ze niet gelden wanneer economische activiteiten worden uitgevoerd in het algemeen belang.

Hij verwijst naar een lijst die de gemeenteraad van De Fryske Marren in 2015 vaststelde met soorten activiteiten met een algemeen-belangstatus. ,,Ik denk dat Swimfun daar onder valt.’’ Knegtering ziet dat anders. De wellnessaciviteiten en zelfs de zwemactiviteiten vallen er niet onder, denkt hij. ,,Maar tegen het zwembad an sich hebben we geen bezwaar.’’

Ook al zou Swimfun niet onder de uitzonderingslijst vallen, dan nog denkt gemeenteadvocaat Dekker dat er niets aan de hand is. De wet verplicht Swimfun volgens hem bijvoorbeeld niet om marktconforme prijzen te hanteren. En ook subsidies zijn niet verboden.

Gemeente eerder beschuldigd van oneerlijke concurrentie

Wie de reclamebordjes heeft verhangen weet de gemeente niet, zegt een woordvoerder. Toen De Woudfennen de gemeente erop wees ,,hebben we direct een en ander weer in orde gemaakt zodat de bordjes weer goed zichtbaar waren’’.

De gemeente werd in 2016 ook al beschuldigd van oneerlijke concurrentie met betrekking tot Swimfun. De gemeente had een subsidieregeling ingesteld waarvan Swimfun profiteerde. De Jouster sportschool en zwembad Gymnasion kwam er niet voor in aanmerking. Die regeling deugde niet, vond ook de rechter.

De Woudfennen vraagt de ACM om te handhaven. Mocht de autoriteit vinden dat er iets niet in de haak is, kan een ,,goed gesprek of een last onder dwangsom’’ worden opgelegd, zegt een woordvoerder. ,,En alles er tussenin.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren