Samen de hersenen laten kraken voor Friese Escaperoom

Basisschoolkinderen leren dat pesten niet oké is in escaperoom in Terherne. FOTO NIELS DE VRIES

Het is de week tegen pesten. Daarom hebben Afûk, Omrop Fryslân en studenten van het Friesland College samen een escaperoom ontwikkeld, waar kinderen spelenderwijs bewust worden dat pesten niet oké is.
Lees meer over
De Fryske Marren

Schoolkinderen van basisschool Bloei in Terherne hadden woensdag de primeur en mochten het spel als eerste spelen.

Ze beleefden daardoor een gek begin van de week: Maandagochtend kwamen zij erachter dat alle digiborden waren ‘gehackt’ door de beruchte crimineel Anno N. Althans, dat is het verhaal van de escaperoom. Anno N. werd vroeger enorm gepest tijdens zijn kindertijd. Nu hij ouder is, komt hij ‘wraak’ nemen op alle scholieren.

Directeur van de school Tjitske van Akker, noemt het een bijzonder project dat ook maatschappelijk van belang is: ,,Wy binne as skoalle altyd dwaande mei pestgedrach.”

‘Ontvoerd’ door Anno N.

De school is een paar jaar geleden gefuseerd met de vestiging uit Terkaple. In het verleden zijn er dingen voorgevallen, maar: ,,No giet it hjir hartstikke goed. It is faak ûnwennichheid troch ûnbekendheid. Wy wolle it kontakt mei elkenien behâlde. De escaperoom is wer in ekstra setsje dy kant út. Ferbining troch gearwurking”, besluit de directeur, die woensdagochtend een spannend uur kende. Zij werd ‘ontvoerd’ door Anno N.

De kinderen van alle groepen moesten samenwerken door in tweetallen letters te maken in de gymzaal. Uiteindelijk kon er een zin gemaakt worden.

'Elkenien docht fleurich mei'

Die zin leidde naar de plek waar de sleutel van afgesloten deur lag. Zo kon Van Akker weer bevrijd worden en was het spel Escaperoom tot een goed einde gebracht.

Enthousiaste kinderen

De zin was in het Fries. Fokke Jagersma, projectcoördinator van de Afûk, vindt dat niet meer dan normaal: ,,It Frysk moat men brûke en de wize wêrop makket dan net safolle út. It moaie fan dizze escaperoom is dat de bern sa entûsjast wurde, dat it net útmakket of je Nederlânsktalich binne of Frysktalich. Elkenien docht fleurich mei.”

Tom (11) en Arthur-Jan (12) vonden het leerzame dagen: ,,It is wol leuk, want wy leare wer nije dingen en der sit ek in wichtich boadskip yn. Ik fyn it ek moai dat alles Frysk is”, zei Tom. Arthur-Jan praat zelf Nederlands, maar hij is het eens met zijn klasgenoot ,,Ik praat Nederlands, maar dat maakt niet uit. Je doet mee met het spel.”

Nieuws

menu