De Olympische titel van Roelof Klein uit Lemmer valt buiten de boot

De uit Lemmer afkomstige roeier Roelof Klein (rechts) schreef in 1900 geschiedenis. Links teamgenoot Francois Brandt. In het midden de Franse 'stuurknaap' waarvan de identiteit nooit is achterhaald.

Vrijdag start in Tokio de 29ste Olympische Zomerspelen. De allerbeste sporters uit de hele wereld gaan in Japan de strijd met elkaar aan. Ook atleten afkomstig uit De Fryske Marren reizen af naar het land van de rijzende zon. Minder bekend is het verhaal van de spelen van 1900, waar de in in Lemmer geboren Roelof Klein zegevierde.
Lees meer over
De Fryske Marren

De bekendste olympiër uit de gemeente is de in Lemmer geboren, gouden medaillewinnaar op de rekstok: Epke Zonderland. Toevalligerwijs komt de eerste Friese Olympisch kampioen ook uit Lemmer. De overwinning van roeier Roelof Klein op de Zomerspelen van 1900 komt echter niet in alle Olympische ranglijsten voor.

Roeleof Klein (1877-1960) maakt in het weekend van 25 en 26 augustus 1900 zijn debuut op de Olympische Spelen in Parijs. Het roeien heeft hij geleerd in Delft, waar hij lid is van de Delftse Studenten-Roeivereeniging Laga. Het roeien gaat de Nederlandse equipe op de Seine in Parijs goed af. Met Klein in de gelederen behaalt de Holland Acht een derde plaats.

Lichtere stuurman

Klein en Francois Brandt roeien dat weekend ook de finale van de twee met stuurman. Wanneer ze zien dat andere ploegen kinderen als stuurman inzetten om het gewicht in de boot omlaag te brengen, besluit het tweetal hun Nederlandse stuurman aan de kant te zetten. Op zijn plek wordt een - tot op heden onbekend - Frans jongetje gezet.

Brandt en Klein roeien in 7 minuten en 34 seconden naar de overwinning. Op de foto is Klein aan de rechterzijde te zien, met in het midden de Franse stuurman.

Overwinning valt buiten de boot

De deelname van de Fransman in het team zorgt wel voor een aantal complicaties. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkende pas in 2012 de overwinning voor Nederland, aangezien het een gemengd trio betrof.

Het Nederlands Olympisch Comité hanteert een andere telling. Zij rekenen alleen in gewonnen medailles. Pas in 1920 werden die voor het eerst uitgedeeld. Daardoor valt de overwinning van de Lemster roeier - figuurlijk - buiten de boot.

Nieuws

Meest gelezen