Rechtbank vonnist vrijdag over afvuren carbidkanon centrum Joure

Schade aan Hotel Anne-Klare in Joure nadat een carbidkanon in de straat was afgeschoten.

Schade aan Hotel Anne-Klare in Joure nadat een carbidkanon in de straat was afgeschoten. FOTO DE VRIES MEDIA

De rechtbank in Leeuwarden doet vrijdag uitspraak in de strafzaak tegen tien mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor het afvuren van een carbidkanon in Joure, op oudejaarsdag 2020. De explosie leidde tot schade aan auto’s, winkels, huizen en een hotel. Niemand raakte ernstig gewond.
Lees meer over
De Fryske Marren

Drie van de mannen reden op de bewuste avond in een auto met daarachter een omgebouwde giertank gevuld met vijf kilo carbid door het centrum van Joure. Het carbid in de tank ontplofte bij een brug aan de Tolhûswei. De zeven anderen waren daarbij in de buurt.

Volgens de verdachten hadden ze het kanon willen afvuren in een park. De ontploffing was een ongeluk, zo hebben zij bij de rechtbank volgehouden. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake geweest van gepland en „doelbewust gevaarlijk handelen”. Justitie eiste een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen het tiental.

Het OM meent dat een van de mannen in de auto een ontsteker heeft gebruikt en ziet de rest als medeplegers. De tien mannen hebben zich altijd als groep gepresenteerd. Getuigen hebben verklaard dat de mannen vóór de klap hun handen tegen de oren drukten en dat sommigen aan het filmen waren.

Op 1 januari 2021 meldden de mannen zich bij de politie. Zij wilden de schade vergoeden. Via crowdfunding werd er 30.000 euro opgehaald. Zij vinden zelf dat zij daarmee hun verantwoordelijkheid hebben genomen, maar volgens het OM kan daarmee niet worden volstaan.