Rechtbank verlengt voorarrest van vermeende opdrachtgevers Tesla-branden

Rechtbank velt vonnis in zaak voortvluchtige Gerel P. ANP

De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag het voorarrest verlengd van twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij het in brand steken – tot twee keer toe – van de Tesla’s van advocate Cynthia Grondsma uit Joure, in maart en april 2018.
Lees meer over
De Fryske Marren
Weststellingwerf

Beide keren leverde dat een levensgevaarlijke situatie op: de auto’s stonden op minder dan een meter van de woning, terwijl de advocate en haar kinderen in bed lagen te slapen. Een nu 34-jarige inwoner van Noordwolde werd opgepakt. De man heeft altijd ontkend. In maart van dit jaar werd hij desondanks door de rechtbank voor beide brandstichtingen veroordeeld tot drie jaar cel en tbs.

Tijdens een eerste pro forma-zitting bij het gerechtshof, op 13 augustus, gaf de Noordwoldiger onverwacht openheid van zaken. Hij bekende dat hij de auto’s van de advocate in brand had gestoken en hij noemde ook de namen van zijn opdrachtgevers. Op 26 augustus werden de vermeende opdrachtgevers aangehouden. De een, een 38-jarige inwoner van – toen nog – Raerd, was eigenaar van de CMS-werf in Leeuwarden. Grondsma was curator in het faillissement van de werf.

De tweede persoon, een 55-jarige inwoner van Burgum, zou als bemiddelaar tussen de Noordwoldiger en de vermeende opdrachtgever hebben opgetreden. Volgens het OM is ook advocate Grondsma getipt dat de werfbaas achter de brandstichting zou zitten. De zaak zal waarschijnlijk op 9 maart inhoudelijk worden behandeld. In de tussentijd, op 19 februari, vindt er nog een getuigenverhoor plaats bij de rechter-commissaris.

Nieuws

menu