Raadslid Wietze de Haan uit Lemmer schreef boek over beruchte burgemeester: 'Dat doet je wel wat'

Al jaren houdt politicus Wietze de Haan uit Lemmer zich bezig met het onlangs tot zijn vreugde omgedoopte Burgemeester Krijgerplein in Lemmer. Hij schreef een boek over de voormalig beruchte naamgever van het plein.

Wietze de Haan uit Lemmer met zijn boeken.

Wietze de Haan uit Lemmer met zijn boeken. FOTO MARCO KEYZER

,,Het heeft me gegrepen omdat ik al heel jong geconfronteerd werd met het feit dat die naam hier in de Lemster gemeenschap niet zo aardig viel’’, zegt De Haan. ,,Als ik kijk naar mijn vader: die sprak er niet veel over, maar als-ie sprak was het niet vleiend.’’

De gemeente De Fryske Marren besloot in december de naam van het plein te veranderen in Markt. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), dat in opdracht van de gemeente onderzoek deed naar burgemeester Marinus Krijger, hechtte veel waarde aan zijn veroordeling in 1947 tot een voorwaardelijke celstraf voor betrokkenheid bij de arrestatie van zes Joodse onderduikers.

Hoe kon het dan toch zijn dat hij ondanks de veroordeling tot aan zijn dood in 1957 – waarna het plein naar hem werd vernoemd – na een schorsing toch burgemeester bleef? ,,Dat was de vraag die mij voor dit boek integreerde.’’

Namenlijst voor dwangarbeid

De Haan, nu raadslid voor de PvdA in De Fryske Marren en voorheen politicus voor de gefuseerde gemeente Lemsterland, drong er bij verschillende colleges van burgemeester en wethouders op aan om de naam te veranderen.

In mei besloot het huidige college na een handtekeningenactie een onderzoek te laten uitvoeren door het NIOD. Vol ongeduld wachtte De Haan op de resultaten om uiteindelijk ook zelf maar eens een blik te werpen in het nationaal archief in Den Haag. Hij kwam daarin ook de naam van zijn vader tegen, net als die van zijn schoonvader.

Ze stonden op een lijst die de burgemeester moest opstellen met geschikte mannen voor dwangarbeid in Duitsland. ,,Als je dat op zo’n middag in Den Haag tegenkomt, doet het je wel wat.’’

Bewijs

Over wat Krijger op zijn kerfstok heeft, is weinig nieuws naar boven gekomen. Voor veel geruchten die De Haan probeerde op te helderen was geen hard bewijs. Wel kwam hij naar eigen zeggen meer te weten over hoe Krijger toch weer burgemeester werd.

,,Dat heeft zelfs tot in de hoogste kringen, tot in het koningshuis gespeeld. Meer zeg ik niet, maar het is wel verrassend’’, zegt De Haan om vervolgens toch nog toe te voegen: ,,Het verraste mij wel dat koningin Wilhelmina zei: moet die man weer burgemeester worden? Dat vind ik opvallend. Maar verder geef ik niks weg.’’

De Haan geeft het boek in eigen beheer uit. Het is bij hem thuis te koop of in A Personal Dutch in Lemmer. Van elk verkocht boek gaat een euro naar Stichting Joodse Begraafplaats in Lemmer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren