Pool uit Sint Nicolaasga die dood varken bij ex aan deur hing weer in de fout

Vorig jaar hing hij een dood varken bij haar aan de voordeur, nu drong een 57-jarige Poolse man uit Sint Nyk met een bivakmuts op het huis van zijn ex-vriendin in Lemmer binnen.

FOTO

FOTO ANP

De man deed dit ondanks een contact- en gebiedsverbod dat de rechtbank hem het afgelopen voorjaar nog oplegde. Vijf jaar lang mocht de man zich niet in de buurt van de vrouw begeven. Echter, drie weken na deze uitspraak reed hij in beschonken toestand naar haar huis in Lemmer.

Hij wilde nog wat spullen ophalen. Toen hij vastzat vanwege stalking, vernieling en bedreiging - onder meer door het ophangen van een dood varken aan haar voordeur - zou de vrouw goederen uit zijn woning in Sint Nicolaasga hebben gehaald.

De vrouw, haar nieuwe vriend en een man die bij hen logeerde, werden gewekt door de bel. De twee mannen gingen kijken wie er op dat tijdstip voor de deur stond. Via de achteringang verschafte de in het zwart gehulde Pool zich ondertussen toegang tot het huis. Hij droeg een bivakmuts, volgens eigen zeggen tegen corona, en vanwege wonden ook handschoenen. Ook had hij een explosief bij zich.

Slaan

De vrouw herkende haar ex-vriend en vroeg wat hij ,,hier’’ deed. Hij begon haar te slaan, duwde haar tegen een glas, dat sneuvelde. ,,Ik maak jou eerst dood en dan mezelf en dan zijn we voor altijd bij elkaar’’, zou hij tegen haar hebben geroepen. De twee mannen grepen in en drukten hem op tafel.

,,Kunt u zich voorstellen wat voor indruk u maakte?’’, hield de rechter hem voor. ,,U komt via de achterkant, met een bivakmuts op, u mag daar niet zijn en het is nacht.’’ De Pool liet via een tolk weten dat hij daar niet over had nagedacht. Volgens de man waren de beschuldigingen allemaal onzin. ,,Ze probeert me gewoon kapot te maken.’’

Bergafwaarts

Hij kwam jaren geleden naar Nederland om te werken. Zijn gezin bleef achter in Polen. Hij leerde de vrouw kennen en had jarenlang een relatie met haar. Die beëindigde zij vorig jaar. Daarna ging het met hem bergafwaarts. Door de celstraf raakte hij zijn baan en inmiddels ook zijn huis kwijt.

Zijn advocaat Marian Rosema vond de aantijgingen niet bewezen en vroeg vrijspraak. Of eventueel een straf die gelijk stond aan het voorarrest van drie maanden. De man gaf aan na zijn vrijlating weer naar Polen te zullen gaan. Naar zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. ,,Ik kom hier nooit meer terug.’’ Uitspraak 12 augustus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Rechtbank