Politie-inval Lemmer was bij verdachte btw-fraudeonderzoek: 'Wat heeft dit te betekenen?'

De politie is vorige week in Lemmer binnengevallen bij een 55-jarige man die verdachte is in een btw-fraudeonderzoek. De man werd ruim drie jaar geleden aangehouden.

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Of de recente inval in de woning ook met het fraudeonderzoek te maken heeft, is onduidelijk. De politie Noord-Nederland, die de woordvoering doet maar geen opdracht gaf voor de inval, wil alleen kwijt dat het gaat om ,,een lopend rechercheonderzoek’’.

Welke eenheid opdracht heeft gegeven voor de inval wil de politie niet zeggen. ,,Het heeft alles te maken met onderzoeksbelangen. Als herleidbaar wordt waar het onderzoek loopt, kunnen mensen in dat deel dingen wegmaken of ontkomen aan aanhouding, omdat dan herleidbaar wordt waar de basis is van het onderzoek.’’

De man zelf heeft naar eigen zeggen geen idee wat de politie bij hem moest. ,,We zijn als een gek aan het bellen: wat heeft dit te betekenen?’’ En even later: ,,Niemand kan ons normaal te woord staan. Het is te absurd voor woorden. Als ik vraag waar het om gaat, krijg ik geen antwoord.’’

In maart 2017 werd de man met zes andere verdachten aangehouden in een groot btw-fraude- en witwasonderzoek. Volgens de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) was er sprake van btw-carousselfraude, waarbij twee ondernemingen uit Emmeloord en Lemmer elektronica verkochten aan ondernemingen in EU-landen. De buitenlandse bedrijven leverden volgens de FIOD via schijnconstructies de goederen weer aan Nederlandse bedrijven. Zodra de belastingdienst zicht kreeg op zo’n bedrijf, verdween het zonder dat de btw aan de Belastingdienst werd afgedragen. De FIOD schatte het nadeel tussen 2015 en 2017 op miljoenen euro’s.

Bedrijf failliet

Het bedrijf van de man ging ruim een jaar na zijn aanhouding failliet. Volgens faillissementsverslagen kwam dat omdat er beslag op de bankrekeningen werd gelegd en de onderneming daardoor maandenlang stil kwam te liggen. Uiteindelijk vroeg een schuldeiser het faillissement aan.

Volgens een woordvoerder van de FIOD ligt er in de btw-fraudezaak een eindproces-verbaal bij het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Dat moet de zaak uiteindelijk voor de rechter brengen. Met de invallen van vorige week stelt de FIOD niets te maken te hebben. ,,Dit lijkt echt een zaak van de politie’’, zegt een woordvoerder.

‘We hebben nul komma nul, nul te verbergen’

De politie doorzocht donderdag twee woningen in Lemmer, aan de Meerkoet en aan de Luitjen Mulderstraat. Daarbij kreeg de politie hulp van Defensie, omdat die specialistisch gereedschap heeft om op verborgen plekken te kunnen komen. Volgens de man bij wie de inval plaatsvond, is er bij hem niets belastends gevonden. ,,We hebben nul komma nul, nul te verbergen.’’

De man baalt ervan dat hij drie jaar na het vorige politiebezoek opnieuw de sigaar is. ,,Dat was op basis van een vermoeden. Er was geen bewijs. Dat is er nu ook niet. Men komt zomaar binnenvallen.’’ Volgens de man was hij juist weer een beetje bekomen van de vorige inval. ,,We werken keihard om een boterham te verdienen, want mijn hele reputatie heeft toen schade opgelopen.’’

Over de vrouw bij wie ook een inval was in Lemmer, wil de man niets zeggen. Wanneer de btw-zaak voor de rechter komt, is volgens de FIOD nog onbekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren