Politie houdt man uit Groningen op heterdaad aan op verdenking van pinpasfraude in De Fryske Marren

De ‘bankmedeweker’ vertelde belde dat er een verdachte transactie was geblokkeerd en dat iemand de pinpas kwam ophalen voor vernietiging. ANP

De politie heeft op dinsdagavond 2 augustus een 31-jarige man uit Groningen aangehouden die werd verdacht van pinpasfraude. Hij werd in de gemeente De Fryske Marren op heterdaad betrapt toen hij een pinpas bij een ouder echtpaar kwam ophalen. Voor het afhalen had de man eerst telefonisch om de pincode gevraagd.
Lees meer over
De Fryske Marren

Het echtpaar werd in korte tijd meerdere keren gebeld door een zogeheten bankmedewerker. De ‘bankmedeweker’ vertelde hen dat er een verdachte transactie was geblokkeerd en dat iemand de pinpas kwam ophalen voor vernietiging.

Op heterdaad aangehouden

Het stel vertrouwde de telefoontjes niet, waarop ze hun zoon inschakelden. Die nam direct contact op met de politie, die met meerdere onopvallende eenheden naar de woning van het echtpaar zijn gegaan.

De man belde het echtpaar nog een aantal keren om het vertrouwen te wekken. Ondertussen was de politie al aanwezig. Dus toen de man in zijn auto aan kwam rijden, konden agenten hem op heterdaad aanhouden. Naast het voertuig van de man, zijn ook twee telefoons in beslag genomen. De fraudeur zit nog vast en zal worden gehoord.

Bankhelpdeskfraude

De politie geeft aan dat nog steeds mensen slachtoffer worden van deze vorm van pinpas- of bankhelpdeskfraude. De politie drukt mensen op het hart dat bankmedewerkers nooit bij iemand thuiskomen om bijvoorbeeld bankgegevens door te spreken of een pinpas op te halen. Bankmedewerkers nooit vragen om bepaalde software te downloaden, waarmee iemand kan meekijken op een computer of tablet. Ook zullen ze nooit via de telefoon vragen naar een pincode of andere persoonlijke gegevens.

Het advies is dan ook op direct op te hangen als iemand vraagt naar je gegevens of pincode. Is de oplichter wel in het bezit gekomen van gegevens of komt er iemand bij je thuis? Dan kun je de politie inschakelen door te bellen naar 112.

Nieuws

menu