Restaurantrecensie | Paviljoen met paradijselijk uitzicht in Mirns

Het uitzicht was altijd al spectaculair vanaf het Mirnser Klif in Gaasterland. De keileemrug - bijna 12 meter boven NAP - biedt een panoramische blik over het IJsselmeer. De lucht wordt hier afwisselend gedomineerd door vogels, vliegeraars en kitesurfers. Aan de voet van de klif ligt een strandje met een zonneweide. Het is op zomerse dagen niet moeilijk om op deze plek in vakantiesfeer te raken.

Paviljoen 't Mar

Paviljoen 't Mar

Sinds kort is ook het paviljoen bovenop de klif een plaatje. De nieuwe eigenaren Cor Witteveen en Gonja van der Linde, broer en zus, lieten de in de jaren zestig opgetrokken en dus sterk gedateerde kiosk tot een eigentijdse horecazaak verbouwen. Het stalen framewerk met de houten dakspanten bleef, baksteen maakte plaats voor hout en glas. Zo is er een mooie doorkijk ontstaan tussen het Rijsterbos aan de ene en het IJsselmeer aan de andere kant.

Cor en Gonja, dertigers inmiddels, groeiden op in het paviljoen dat toen nog ‘t Mirnser Klif heette. Hun ouders Bas en Marga Witteveen namen de zaak in 1990 over. De eerste jaren woonde het gezin boven het paviljoen, later werd er een huis naast de zaak gebouwd. Toen moeder Marga stierf, wilde haar man weg uit Mirns. Vader Bas emigreerde naar Bali waar hij een horecabedrijf opzette. Zestien jaar lang werd ‘t Mirnser Klif verpacht.

Nu hebben Cor en Gonja hebben het stokje overgenomen van hun vader. De dagelijkse leiding gaven ze in handen van horecapaar Roy en Leonie van Raaij, die met hun kinderen in het huis naast het paviljoen trokken. De zaak heeft na de verbouwing een passende nieuwe naam gekregen: ‘t Mar. Een verwijzing naar het IJsselmeer, maar vooral ook een eerbetoon aan moeder Marga.

Het gaat van ‘ooh en aah’ en ‘wat is dit moai wurden’

Het opgefriste paviljoen is inmiddels vijf weken open. Bijna iedereen die het terras oploopt, laat hardop merken onder de indruk te zijn van de metamorfose. Het gaat van ‘ooh en aah’ en ‘wat is dit moai wurden’.

De kaart is gevarieerd, voor elke passant wat wils, maar niet overdadig. Recreanten kunnen er overdag terecht voor een simpele hap als tosti, burger, soep, salade of poké bowl. Na vijven gaat het culinaire niveau omhoog.

Wij zijn tegen zessen neergestreken aan een tafeltje langs de rand van het terras (uitzicht vanaf de eerste rang) en beginnen met een borrelhap. Een Frysk Plankje, waarbij het Friese ‘m vooral zit in de gekruide kaas en de droge worst. Het zijn de olijven die het meest in de smaak vallen, dankzij de zoetige marinade met bruschettakruiden en suiker.

Na vijven gaat het culinaire niveau omhoog

Als hoofdgerecht kiezen we voor de vangst van de week (Laaxumer bot) en de bavette (mager vlees uit de flank van het rund). De knapperig gebakken platvis, gevangen voor de Gaasterlandse kust, ligt op een bedje van wortelpuree, geflankeerd door schijfjes citroen en voorzien van een toefje friszure crème. De vriendelijke serveerster waarschuwt nog voor een mogelijk graatje in de filets, maar de kok heeft ze er allemaal keurig uitgehaald.

Het malse vlees komt in partjes en is voorzien van een laagje chimichurri, een saus die in de Argentijnse keuken veel wordt gebruikt bij gegrild vlees. Geen wonder, want de frisse salsa met onder meer peterselie, oregano, knoflook, peper en azijn contrasteert smakelijk met de volle smaak van de bavette.

Hoewel de vis voortreffelijk smaakt, kijk ik met enige jaloezie naar mijn tafelgenoot, want onder zijn vlees ligt een schat aan gemengde groenten; groene asperges, boontjes, wortel en schijfjes rode aardappel, opnieuw een verwijzing naar de Zuid-Amerikaanse keuken. Gelukkig is hij nooit te beroerd om te delen.

Met onze desserts sluiten we een voortreffelijke avond af. De ‘pure chocolade explosie ‘ (huisgemaakte brownie met brokken chocolade, roomijs van ijsboerderij De Bûterkamp in Oudemirdum en rode vruchtensaus) maakt mijn verwachtingen waar: het ijs is romig, de brownie lekker smeuïg van binnen en krokant van buiten. Mijn tafelgenoot verorbert ondertussen met smaak zijn zomerse sorbet (een bol framboos en een bol limoen ijs, rood fruit en vruchtensiroop).

Na koffie en verse muntthee rijden we voldaan terug naar Leeuwarden. Eten met misschien wel het mooiste uitzicht van Friesland, het was de reis naar Mirns meer dan waard. Niet overtuigd? Binnenkort installeert ‘t Mar een webcam en kan iedereen zich via de website laten beroeren door het paradijselijke IJsselmeer.

Paviljoen ‘t Mar

Murnserdyk 46 a

Mirns

0612554436

paviljoentmar.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Eten & drinken
Hete Soep