Paddenstoelen plukken? Sommige zien er verleidelijk uit, maar kun je beter laten staan: 'Je plukt zomaar de verkeerde'

Wie deze week door het bos loopt, komt de ene na de andere paddenstoel tegen. Sommige bosbezoekers raken de zwammen aan of houden ervan om de paddenstoelen te plukken en op te eten. Hoe weet je nou of je met een giftige of ongevaarlijke paddenstoel te maken hebt?
Lees meer over
De Fryske Marren
Súdwest-Fryslân

Paddenstoelen plukken is niet zonder gevaar. Daar is boswachter Henk-Jan van der Veen duidelijk over. ,,Je kunt de verkeerde plukken en dat houdt altijd in dat je voorzichtig moet zijn. ,,Gelukkig vinden veel mensen het niet de moeite waard en weten de kenners meestal wel wat ze doen.”

We gingen met boswachter Van der Veen het bos in bij Oudemirdum om te onderzoeken welke paddenstoel je eventueel zou kunnen plukken en welke je maar beter kan laten staan. ,,Dit is de groene knolamaniet. Dat is één van de dodelijkste die we hebben in Nederland. Als je vergiftigingsverschijnselen hebt, dan kan het fataal zijn.”

Giftige paddenstoelen

Er zijn in Nederland meer dan 4500 soorten paddenstoelen. Daarom is het volgens Van der Veen lastig om onderscheid te maken. ,,Sommige paddenstoelen kunnen beginnen als een champignon, maar groeien uit tot een onsmakelijke of giftige paddenstoel. Er zit enorm veel variatie in groeivormen.”

In de video vertelt boswachter Van der Veen over de verschillende soorten paddenstoelen en hun functie.

Lees ook | Hermus proeft het Noorden: paddenstoelen zoeken

Nieuws

menu