Opnieuw tegenslag voor gesprekken over gezamenlijk sportcomplex voor Sint Nyk en Idskenhuizen

Eindelijk leek er schot in de gesprekken over een gezamenlijk sportcomplex van de voetbalclubs in Idskenhuizen en Sint Nicolaasga. Nu gooien corona en ziekte roet in het eten: de boel ligt weer stil.

Basketbalnet ter illustratie.

Basketbalnet ter illustratie. FOTO PIXABAY

Al sinds 2015 zijn er gesprekken gaande over een sportcomplex waar zaterdagvereniging vv Idskenhuizen en zondagvereniging vv Renado gebruik van kunnen maken. Maar de gesprekken zaten volgens het college van de gemeente De Fryske Marren in een ,,impasse’’.

Daarom werd voor 10.800 euro een onafhankelijk procesbegeleider aangesteld. Er kwam een eerste gesprek met vv Renado, maar daarna brak de coronacrisis uit. Om die reden en vanwege ziekte van de procesbegeleider liggen de gesprekken stil, zegt de gemeente. Wat voor ziekte de begeleider heeft, wil de gemeente om privacyredenen niet kwijt.

Oud zeer

In 2015 opperde de gemeente volgens voorzitter Jappie Wijnja van vv Idskenhuizen (250 leden) om het sportcomplex aan de westkant van Sint Nicolaasga te plaatsen. Aanvankelijk werd ook vv Langweer betrokken, maar de gemeente vindt dat het nu ,,onnodig ingewikkeld’’ maken.

Leden van Idskenhuizen zagen het plan niet zitten. Ze vonden onder meer dat de locatie ze werd ,,opgelegd’’, zegt Wijnja. Ook niet te onderschatten waren volgens hem de gevoelens die leefden bij de Idskenhuizen-achterban over de locatie. Weliswaar hemelsbreed misschien een kilometer verderop, maar wel in Sint Nicolaasga en dus niet Idskenhuizen.

Volgens Wijnja kwam daardoor oud zeer naar boven over de al jaren eerder vertrokken volleybalvereniging en tennisclub naar het buurdorp. ,,Nu zou dan ook nog de voetbalclub weggaan.’’

Zelf kan Wijnja zich wel in de plannen vinden. ,,Mijn persoonlijke insteek is eigenlijk: laten we fuseren.’’ Iedere club voor alles een eigen ruimte ziet hij niet zitten. ,,Waar zijn we dan mee bezig?’’

‘Je moet wel realistisch blijven’

Algemeen lid Aukje Hoekstra van Plaatselijk Belang Idskenhuizen, zegt dat die oud-zeer-gevoelens van ver voor haar tijd zijn. Hoewel ze graag nog ,,wat’’ aan de locatie wil veranderen, vindt ze het vooral belangrijk dat de clubs gaan samenwerken. ,,Je moet wel realistisch blijven.’’

Voetbalvereniging Renado (ook zo’n 250 leden) staat te springen om een nieuw complex. De kleedkamers van de club zijn volgens voorzitter Guus Bax flink verouderd en een nieuw complex biedt de kans om kunstgras te krijgen.

Ook Plaatselijk Belang Sint Nyk juicht een verplaatsing toe. In het Masterplan Sint Nyk 2018 heeft Plaatselijk Belang onder meer ideeën voor ,,zo gewenste’’ levensloopbestendige woningen op de vrijgekomen sportvelden.

Alle partijen zeggen te vertrouwen op een goede uitkomst, maar ze balen ervan dat de boel nu weer stilligt. De gemeente laat weten dat de gesprekken ,,zo snel mogelijk’’ weer worden opgepakt. Voorzitter Bax van Renado denkt dat zonder de coronacrisis binnen een paar maanden een oplossing in zicht was geweest. ,,En nu niet. Heel jammer.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren