Oliebollenkraam toch niet bij Karwei Lemmer

Oliebollen

Er komt deze zomer toch geen oliebollenkraam op het parkeerterrein van Karwei in Lemmer. De kraam gaat in plaats daarvan naar de Gedempte Gracht.
Lees meer over
De Fryske Marren

In maart verleende het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Fryske Marren toestemming voor de kraam bij Karwei op het industrieterrein. Het was een tegemoetkoming voor de oliebollenbakker, die doorgaans alleen in december aan de Gedempte Gracht in het centrum staat. Door corona vervallen evenementen waar hij normaal gesproken met een snacktent staat.

In het ambtelijk advies bij het besluit schrijft de gemeente dat de standhouder ‘achteraf niet tevreden’ was ‘met deze oplossing’. De standhouder zelf, Popko Brongers, zegt hij helemaal nooit om een oliebollenkraam bij Karwei had gevraagd. Volgens hem zit niemand te wachten op oliebollen op een industrieterrein ,,in de zomer’’.

‘Op industrieterrein eet je snacks’

In plaats van een oliebollenkraam bij Karwei, wilde hij er een snackwagen. ,,Op een industrieterrein eet je in de zomer snacks.’’ Volgens Brongers vergiste de gemeente zich. ,,Ze hadden het niet goed gelezen, zeiden ze.’’ Oliebollen verkopen in de zomer, en mei, wilde hij wel, maar dan bij de Gedempte Gracht. ,,Daar komen ook toeristen.’’

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er ‘veel contact’ is geweest met de man. ,,Vanuit de gemeente is er constant gesproken over een oliebollenkraam en niet over een snacktent. Door de vele e-mails is het mijn collega ontgaan dat meneer het in de laatste e-mail over een snacktent heeft. In de vele telefonische gesprekken is duidelijk aangegeven dat het alleen om de oliebollenkraam gaat.’’

De toestemming geldt overigens ook voor de afgelopen drie weken, maar het besluit is nu pas bekendgemaakt. Brongers moet de kraam donderdags weghalen in verband met de weekmarkt in het centrum op die dag. Als de evenementen straks weer mogen plaatsvinden, komt het te vervallen, omdat Brongers dan weer daarmee ‘voldoende inkomen’ kan krijgen, aldus de gemeente.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren