OM verdenkt ex-werfbaas en handlanger van uitlokking Teslabranden Joure

Vlak voor het woonhuis van de curator werden de auto’s aangestoken. FOTO POLITIE

Een ex-baas van de CMS-werf in Leeuwarden is aangehouden wegens uitlokking van de Teslabranden in Joure in 2018. Ook een vermeend handlanger is opgepakt.
Lees meer over
De Fryske Marren

De ex-werfbaas (38) uit De Fryske Marren en de 55-jarige man uit Ty-tsjerksteradiel zijn opgepakt nadat hun namen twee weken geleden door een andere verdachte werden genoemd bij het gerechtshof. Ze zouden volgens hem het brein zijn achter de brandstichtingen van twee Tesla’s van curator Cynthia Grondsma.

Zij behartigde eerder de belangen van de schuldeisers van de CMS-werf die in november 2017 failliet ging. In maart en april 2018 werd tot twee keer toe een Tesla van Grondsma in brand gestoken bij haar woning in Joure. Beide keren lag ze met haar twee kinderen te slapen en moest ze haar huis ontvluchten.

Lees ook | Verdachte Tesla-branden Joure bekent en noemt namen opdrachtgevers bij gerechtshof

Voor de branden werd afgelopen maart een 33-jarige man uit Noordwolde door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. Tot voor kort ontkende de man iets met de branden te maken te hebben, maar twee weken geleden maakte hij tijdens een zitting in hoger beroep bij het hof een ommezwaai.

Hij bekende en zei dat het tweetal hem opdracht had gegeven. Met de 55-jarige man, een bekende van politie en justitie, zou hij een paar dagen voor de eerste brand op verkenning zijn geweest. Hij zou per keer 1500 euro betaald hebben gekregen. 

'Ik weet er niets van'

De werfbaas reageerde na de verklaring bij het hof desgevraagd ontkennend iets met de branden te maken te hebben. ,,Ik weet er niets van.’’ Verder verwees hij naar zijn advocaat Niclas Koelemaij. Die wilde gisteren niet reageren. Ook curator Grondsma, die na de branden stopte met de CMS-zaak, onthield zich gisteren van commentaar.

Uitlokken

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie worden de beide mannen verdacht van het uitlokken van brandstichting, waarbij levensgevaar te duchten is. Voor het uitlokken van een delict staat dezelfde straf als voor het plegen, in dit geval maximaal vijftien jaar cel.

De scheepswerf van de werfbaas en zijn broer – in 2010 samen nog skûtsjekampioenen van de IFKS – bezweek onder een miljoenenschuld. Bij de curatoren meldden zich meer dan driehonderd schuldeisers. Het faillissement bleek een zware kluif. De curatoren moesten onder meer een schip terughalen bij Ulbe Zwaga uit Koufurderigge, omdat het ten onrechte van de werf naar hem zou zijn gegaan. Daarmee werden schuldeisers benadeeld. Vlak daarna brandde het schip af.

Nieuws

menu