Nieuw plan appartementen Balk beter ontvangen

Een nieuw plan voor een appartementencomplex in Balk kan rekenen op flink meer enthousiasme dan het oude. Ook bij omwonenden. ,,Maar ik vind het nog steeds te hoog.’’

Een impressie van het nieuwe ontwerp van Adema Architecten.

Een impressie van het nieuwe ontwerp van Adema Architecten.

Projectontwikkelaar Junco uit Zwolle is al meer dan anderhalf jaar bezig met appartementen op de hoek van de Dubbelstraat en Jachthavendyk, waar nu een garagebedrijf zit. In februari vorig jaar schoot de gemeenteraad van De Fryske Marren een benodigde verandering van de bestemming af, omdat de raad het qua aard en schaal niet vond passen.

Ook welstandsadviseur Hûs en Hiem en Plaatselijk Belang Balk Vooruit vonden het om die reden niet in de omgeving passen. Bewoners van het woningencomplex Haskestaete, tegenover het nieuwe gebouw, vonden het te hoog en vreesden dat het hun zonlicht zou belemmeren. Het zou op het hoogste punt 17 meter worden.

Nieuwe architect

Afgelopen juni ging de gemeenteraad na aanpassingen alsnog akkoord met de wijziging. Er mochten maximaal 25 appartementen komen. Maar zowel de bewoners als Hûs en Hiem waren over de schetsen nog niet te spreken.

Lees ook | Wooncomplex Balk terug naar tekentafel

Dat is nu anders. Na de laatste negatieve beoordeling in november besloot Junco een andere architect te nemen. ,,We besloten om het bord schoon te vegen en een frisse architect te kiezen’’, vertelt projectontwikkelaar Frederik Brands van Junco.

In een paar weken tijd maakte die ontwerper, Adema Architecten uit Dokkum, een nieuwe schets. ,,We vinden dat er wel echt gereageerd is op onze kritiek’’, zegt adviseur ruimtelijke kwaliteit Stefan Stienstra van Hûs en Hiem.

Volgens hem is het veel minder een massaal geheel en heeft het meer opdeling in verschillende delen van het complex, waarin 23 woningen komen. ,,Dat maakt dat de gekozen maat beter aansluit’’, zegt Stienstra. ,,Er lijken meer individuele panden in het zicht’’, zegt voorzitter Wytze Bouma van Plaatselijk Belang Balk Vooruit, dat nu wel achter het ontwerp staat.

Volgens Brands van Junco vinden ook omwonenden met wie het bedrijf sprak het volgens hem veel beter. Paul Bouma (84), die in Haskestaete tegenover het gebouw woont vindt het nieuwe ontwerp er inderdaad ,,wat fraaier’’ uitzien dan eerder. Maar volgens hem oogt het nog steeds te hoog aan zijn kant. ,,Maar ik weet het niet precies, want ik heb nooit hoogtes gezien.’’ Het nieuwe plan heeft een goothoogte van 12 meter en een nokhoogte van 13 meter.

Ook huizen op plek café

Brands van Junco is inmiddels een jaar bij het project betrokken. ,,Het is wel moeizaam geweest, maar de opmerkingen die er geweest zijn uit alle hoeken hebben er uiteindelijk wel voor gezorgd dat het echt beter is geworden.’’

Het college van B en W van De Fryske Marren moet nog een vergunning verlenen. Ondertussen is Junco ook plannen aan het maken voor op de plek van een café naast de garage. ,,Dat hebben we ook gekocht.’’ Het bedrijf wil ook daar woningen bouwen. ,,Dat zou ook huur kunnen zijn.’’ Of het cafégebouw intact blijft of dat het wordt vervangen is nog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren