Nannewiid in Oudehaske slibt dicht: 'Terug naar zoals het was'

Waterplanten groeien weelderig in het Nannewiid waardoor recreatie amper mogelijk is. Eigen foto
Het Nannewiid in Oudehaske was tijdens het Eurovisie Songfestival dit jaar bij miljoenen mensen op de buis te zien. Duizenden schaatsers hadden zich van het meer meester gemaakt. Cameraploegen kunnen in de toekomst waarschijnlijk het Nannewiid overslaan. Het meer slibt dicht en daardoor ontstaan allerlei problemen voor recreatie. Schaatsen kan mogelijk pas met veel strengere of langere periodes van vorst.
„Ik zeg wel eens: ‘Als we nu niets doen, kunnen we over tien jaar naar de overkant lopen’.” Aan het woord is Roel van den Beuken, van de Stichting Nannewiid. De uitspraak is bedoeld als kwinkslag, maar heeft een serieuze ondertoon. „Op dit moment staat op sommige plaatsen in het Nannewiid nog maar 10 of 20 centimer water. Daarnaast hebben we enorm veel last van waterplanten.” Verspreid over het Nannewiid zijn groene ‘eilandjes’ ontstaan.
Het is in feite goed nieuws, maar levert problemen op. „De waterkwaliteit is de laatste jaren fantastisch, vandaar dat plantengroei zo goed is. Alleen is het Nannewiid nu onbevaarbaar”, legt Van den Beuken uit. „Het moet terug naar zoals het was.”
Brede aanpak
Stichting Nannewiid is daarom twee jaar geleden met de problematiek aan de slag gegaan. „We hebben het heel breed aangepakt”, legt hij uit. „Samen met de dorpsbelangen van Oudehaske, Sintjohannesga, Haskerhorne, Rottum, Wetterskip Fryslân, Staatsbosbeheer én de gemeente zijn we in gesprek gegaan.”
In het eerste ‘ontwikkelatelier’ vorig jaar zijn ideeën, wensen en kaders opgesteld. In het tweede ‘ontwikkelatelier’ vorige week werden de plannen teruggekoppeld, vertelt Van den Beuken.
Drie ambitieniveau’s
„Drie plannen zijn gepresenteerd, elk met een eigen ambitieniveau”, zegt hij. Bij alle drie plannen wordt het Nannewiid uitgebaggerd om recreatie mogelijk te maken. Bij het eerste niveau is de voornaamste wijziging een wandelpad om het meer. Bij het tweede komt ook een natuurlijke overgang tussen landbouw en natuur. Ten slotte is bij het derde niveau ruimte om de recreatie nog verder uit te breiden en een ecologische waterwijk te vestigen in het gebied.
De plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt, legt Van den Beuken uit. „De teneur was donderdag duidelijk: ‘Er moet wat gebeuren’.”