Mysterieus object in IJsselmeer blijkt oude meetpaal

Vreemd object blijkt meetpaal. EIGEN FOTO

Een vermeend vreemd object heeft tot de nodige opgetrokken wenkbrauwen geleid in de omgeving van Oudemirdum. Volgens PvdA-fractievoorzitter Wietze de Haan van de gemeente De Fryske Marren spotte een partijgenoot het ding halverwege vorige week.

Het object staat precies in of in de buurt van het gebied waar het bedrijf Koninklijke Smals een vergunning voor aanvroeg om zand te winnen. Die aanvraag leidde tot een hoop onrust en de breuk van de coalitie in de gemeente.

,,Wat staat daar? Weet de gemeente het? Wij willen weten wat daar gebeurt’’, zegt De Haan. Los van de zandwinning is het gebied ook een Natura 2000-gebied en daar kan niet zomaar iets worden neergezet, aldus De Haan.

Op basis van foto’s die de partijgenoot maakte concludeert hij dat ,,bijna pal’’ ten zuiden van Oudemirdum en Mirns in het water een tweebenig obstakel staat. ,,Een soort container op palen.’’

Het Lemster raadslid heeft afgelopen maandag aan het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld. Volgens een woordvoerster van de gemeente is het college op de hoogte van de vragen, maar zijn er nog geen antwoorden. ,,We hebben met de raad de afspraak om tien dagen te hebben om vragen te beantwoorden’’, zegt de woordvoerster. Dat er ,,een lang Hemelvaart-weekend’’ gaande is ,,helpt ook niet echt mee’’.

Meetpaal FL-9

Een telefoontje naar Rijkswaterstaat geeft een verlossend antwoord: er is niets nieuws onder de zon. Het object is de meetpaal FL-9, die al ,,tig jaar’’ in het meer staat. ,,Een dikke paal met daarop een platformpje’’, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,Met een hijskraantje om spullen op te tillen, maar dat zie je op de foto niet.’’ De meetpaal wordt volgens de woordvoerder onder meer gebruikt voor het meten van de golfhoogte, de watertemperatuur, de waterkwaliteit en slibdeeltjes in het water.

Naar aanleiding van vragen en foto’s op sociale media heeft Rijkswaterstaat geïnformeerd bij de eigen meetdienst. ,,Die zei: dat is de FL-9.’’ De beheerder van het IJsselmeer denkt dat de tweebenigheid van het platform op de foto een optische illusie is. Dat treedt volgens de woordvoerder vaker op als je over een lange afstand over het water fotografeert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren