Museum Joure blijft langer gesloten door vernieuwing kade

FOTO

FOTO GOOGLE MAPS

Museum Joure is momenteel tijdelijk gesloten vanwege de coronamaatregelen, de verwachting is dat alle musea donderdag weer open mogen, maar dan houdt het Jouster museum de deuren nog gesloten. Door de vernieuwing van de kade zijn de achterste museumpanden nog niet toegankelijk.
Lees meer over
De Fryske Marren

Tijdens de tijdelijke sluiting is besloten de vernieuwing van de kade van de Geelgietersstraat te versnellen, daarom is de hele kade nu afgegraven. Anders dan andere musea kan Museum Joure daarom de deuren pas op 1 december openen. Dan is de kade nog niet klaar, maar zijn de museumpanden waarschijnlijk wel weer toegankelijk.

Het houtwerk van de kade was deels verrot en de kade verzakte de afgelopen jaren flink. De gemeente, eigenaar van de kade, laat deze nu vernieuwen. Voordat de daadwerkelijke herinrichting wordt gestart, moeten delen van de grond eerst worden gesaneerd. De grond is namelijk vervuild. Hiervoor wordt de bovengrond weggehaald en vervangen door schone grond.

„Oorspronkelijk was het plan om het museum tijdens de hele bouwperiode toegankelijk te houden voor publiek,” vertelt directeur Iris Nutma. „Maar dat bleek in de praktijk erg lastig. Het werk moest in stukjes verdeeld en looproutes van publiek moesten steeds verlegd. Dat zorgt ervoor dat het werk langzamer verloopt. We hebben toen besloten om de coronasluiting goed te gebruiken en flink door te pakken.”