Mogelijk toch terras op pleintje tegenover restaurant De Wildeman in Lemmer

De Wildeman in Lemmer. FOTO PERSPEKTIEV

Café en restaurant De Wildeman in Lemmer krijgt mogelijk toch een terras. De gemeente De Fryske Marren biedt hiervoor een opening.
Lees meer over
De Fryske Marren

De Wildeman, dat aan de Schulpen zit, wil al een tijd zitplaatsen op een pleintje aan de andere kant van de weg bij de horecagelegenheid. Bij de herinrichting van het centrum van Lemmer een paar jaar geleden koos de gemeente ervoor om er acht parkeerplaatsen aan te leggen. Er werd ook alvast een stroompunt voor een terras aangelegd, maar De Wildeman sloot de deuren.

Een jaar geleden vroegen de nieuwe eigenaren van de heropende zaak alsnog een vergunning aan bij het college van burgemeester en wethouders. Het college vond toen echter dat het ingediende plan ‘onevenredige afbreuk deed aan de verkeersveiligheid’. Daarnaast zou met het wegvallen van de parkeerplaatsen de parkeerdruk op het centrum toenemen.

Experiment

Lemster PvdA-raadslid Wietze de Haan stelde meerdere keren vragen aan het college over het onderwerp, onder meer omdat het plein volgens de partij aantrekkelijker zou worden. In antwoorden op recente vragen van de partij en van het CDA schrijft het college ‘genegen’ te zijn ‘om een seizoensgebonden terrasfunctie mogelijk te maken’.

Dat het nu wel kan komt volgens een woordvoerster van de gemeente omdat de horeca het door corona lastig heeft en minder omzet draait. Bovendien is het nu minder druk. Daardoor zouden verkeersonveilige situaties minder voor de hand liggen. Ten slotte gaat het nu om een experiment. Als corona ‘geen grote rol meer speelt’, volgt een evaluatie.

Wat parkeren betreft is de gemeente overigens bezig met de aanleg van nieuwe plekken in Lemmer.

Lees ook | Mogelijk tijdelijk ruim 150 extra parkeerplekken in Lemmer

Omringd door wand

Eigenaar Albert Spijker van het restaurant is verheugd. ,,We moeten nog wel een vergunning aanvragen. Daar zijn we donderdag mee gestart.’’ Hij gaat met het college, dat een aantal voorwaarden stelt, in overleg over veiligheidsmaatregelen. ,,Dat mensen niet als ze met een drankje op het terras zitten zomaar de weg op vliegen.’’ Mogelijk wordt het omringd met een wand.

Het beoogde stuk plein is ongeveer tachtig vierkante meter groot en biedt met de huidige coronamaatregelen volgens Spijker ruimte aan zo’n 20 tot 25 mensen. ,,En als alles weer open mag het dubbele.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren