McDonald’s: 'vervelend' dat mastdiscussie over schade gaat

De franchisenemer van McDonald’s vindt de mast nu niet zichtbaar genoeg vanaf de snelweg.

De franchisenemer van McDonald’s vindt de mast nu niet zichtbaar genoeg vanaf de snelweg. FOTO NIELS DE VRIES

Filiaalhouder Ronald Zuiderveld van McDonald’s Joure vindt het ,,vervelend’’ dat de discussie over de reclamemast nu over de schadevergoeding gaat.
Lees meer over
De Fryske Marren

Dat zei hij maandag tijdens een inspraakavond van de gemeenteraad van De Fryske Marren. ,,Ik vind het heel vervelend dat het daar nu op uit komt, want dat is niet de intentie waarom ik die mastaanvraag heb gedaan.’’

De raad behandelde het verzoek van Zuiderveld om een 30 meter lange reclamemast te plaatsen bij het restaurant. De huidige mast is 16 meter. Volgens de franchisenemer is zijn plan nodig om voldoende zichtbaar te zijn. Sinds de aanpak van het knooppunt Joure is het filiaal minder goed te zien en te bereiken.

Relatie mast en vergoeding

Een eerdere raadsbeslissing over de mast werd uitgesteld, omdat verantwoordelijk wethouder Roel de Jong (PvdA) naar eigen zeggen vlak ervoor hoorde dat er een relatie was tussen de lengte van de mast en een schadevergoeding voor het filiaal.

Zuiderveld wil van de provincie onder meer de schade vergoed krijgen die hij heeft sinds de voltooiing van het nieuwe knooppunt. 

Maar over de schade wilde hij het maandagavond het liefst helemaal niet hebben. Hij legde uit dat ,,negen van de tien’’ mensen ,,spontaan’’ besluit naar McDonald’s te gaan. En dan helpt het niet dat zijn filiaal tegenwoordig minder zichtbaar en bereikbaar is. Zo zijn er minder (duidelijke) ANWB-verwijzingsborden en moeten gasten veel eerder dan eerst beslissen om af te slaan, vertelde hij. Daarom wil hij de hogere mast.

'25 procent minder omzet'

Een aantal raadsleden wilde wel meer weten over wat nu precies de schade was. Bedragen wilde Zuiderveld niet noemen, wel zei hij dat hij nu 25 procent minder omzet heeft dan eerst. Bovendien werken er sinds het wegproject nog zo’n 85 mensen, ten opzichte van 120, 130 eerder, zei hij. 

Over twee weken neemt de raad een besluit.