Man uit Litouwen krijgt zes jaar cel en tbs voor doodsteken Pool in Lemmer

De politie bezig met het onderzoek afgelopen februari. FOTO NIELS DE VRIES

Een 36-jarige man uit Litouwen krijgt zes jaar cel en tbs met dwang voor het doodsteken van een 51-jarige Pool in Lemmer. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden bepaald.
Lees meer over
De Fryske Marren

De man stak het slachtoffer, Wojciek Dragan, begin dit jaar dood in een appartementengebouw voor arbeidsmigranten aan de Sluisweg in Lemmer. De dader, die er net woonde, had behoorlijk gedronken en drugs gebruikt. Volgens bewoners van het pand deed hij vervelend en wilde hij per se een sigaret.

Toen hij in zijn drang om te roken twee buurvrouwen lastigviel, riepen die uiteindelijk het latere slachtoffer erbij. Zonder dat hij een kans kreeg iets van het gedrag te zeggen, werd de Pool door de man uit Litouwen neergestoken, zo betoogde het Openbaar Ministerie tijdens de zitting twee weken geleden. De Pool overleed aan zijn verwondingen.

Volgens de rechtbank is er sprake van doodslag in plaats van het ernstigere delict moord. De dader pakte het mes weliswaar uit een keuken, maar de rechtbank sluit niet uit dat hij in zijn dronken boosheid dacht dat hij zich zou moeten gaan verdedigen tegen het latere slachtoffer. Volgens de rechtbank is er een ‘reële mogelijkheid’ dat de verdachte handelde in een opwelling.

Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van acht jaar en tbs, de advocaat van de man vond vijf jaar volstaan. Met een lagere straf dan zes jaar worden volgens de rechtbank echter ‘de aard en de ernst van het feit’ miskend. Omdat de man met zware verslavingsproblematiek kampt en er zorgen zijn dat hij opnieuw in de fout gaat, legt de rechtbank ook tbs met dwang op.

De dader moet aan de vriendin van het slachtoffer, die hem neergestoken zag worden, een schadevergoeding betalen van in totaal 30.000 euro, omdat zij geconfronteerd werd met het voorval en ze ervoor in behandeling ging bij een psychiater. Aan de dochter en de zoon van het slachtoffer moet de man elk 15.000 euro smartengeld betalen.

De bedragen die familieleden kunnen krijgen na het overlijden van een persoon zijn gestandaardiseerd. Eigenlijk hadden de kinderen volgens de rechtbank zelfs 17.500 euro kunnen krijgen, maar omdat ze dat niet vroegen, blijft het bedrag steken op 15.000.

Nieuws

menu