Man (21) uit Oosterzee krijgt werkstraf voor meermaals mishandelen van vriendin

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

„U kunt niet met elkaar en u kunt niet zonder elkaar.” In een paar woorden vatte officier van justitie Margreeth Meijer de relatie die een 21-jarige inwoner van Oosterzee er op nahoudt samen. Hij stond terecht omdat hij zijn vriendin meermaals had mishandeld.
Lees meer over
De Fryske Marren

De verdachte draaide er niet omheen: hij had inderdaad vanaf februari vorig jaar tot begin dit jaar zijn vriendin een paar keer mishandeld. Hij had haar geslagen, bij de keel gegrepen, aan de haren getrokken en de hand op haar mond gelegd, zodat ze nauwelijks kon ademhalen. Bij die laatste keer kreeg de vriendin een paniekaanval, ze dacht dat ze zou stikken.

„Zij gaat steeds over mijn grenzen heen”, zei de verdachte. Als ze ruzie hebben, begint de vriendin volgens hem altijd te schreeuwen. „Ik kan niet tegen geschreeuw en het houdt alleen op als ik sla.” Op de vraag van rechter Remco Jan Maring waarom ze dan toch altijd weer bij elkaar komen, antwoordde de verdachte: „Omdat ik van haar hou”. De twee hebben een soort van knipperlichtrelatie, het is al meermaals uit geweest, maar ze komen telkens weer bij elkaar. Afgelopen vrijdag hebben ze er voor de zoveelste keer een punt achter gezet.

De verdachte had meestal gedronken als hij over de schreef ging. Hij zou gestopt zijn met drinken. Meijer was er niet gerust op: „Ik sluit niet uit dat het volgende week toch weer goed is.” Op advies van de reclassering paste de officier het jeugdstrafrecht toe. Zij eiste een werkstraf van 60 uur en twee weken voorwaardelijke jeugddetentie, als stok achter de deur. Verder moet de verdachte zich melden bij de jeugdreclassering en moet hij zich ambulant laten behandelen. Hij moet moet meewerken alcoholcontroles en aan schuldhulpverlening. De rechter vonniste conform de eis.

Nieuws

menu