Lengte reclamemast McDonald's in Joure van invloed op portemonnee provincie

De nu nog zestien meter hoge reclamemast van McDonald's in Joure.

De nu nog zestien meter hoge reclamemast van McDonald's in Joure. FOTO NIELS DE VRIES

De lengte van de reclamemast van de McDonald’s in Joure is van invloed op de portemonnee van de provincie. Dat stelt de gemeente De Fryske Marren.
Lees meer over
De Fryske Marren

Volgens de gemeente is er een verband tussen de zichtbaarheid van de mast en een verzoek tot schadevergoeding aan de provincie dat het wegrestaurant eerder indiende. McDonald’s wil schade vergoed krijgen die het leed en nog lijdt door het verleggen van de snelweg A7.

Omdat sinds de werkzaamheden de reclamemast minder goed zichtbaar is vanaf de weg, wil franchisenemer Ronald Zuiderveld de reclamemast bovendien verhogen van 16 naar 30 meter. 

Het college van De Fryske Marren steunt dat plan en legde het begin september voor aan de gemeenteraad. Het onderwerp werd toen van de agenda gehaald omdat wethouder Roel de Jong enkele uren voor het debat over nieuwe feiten was ingelicht. Uit een memo aan de raad blijkt nu dat hij hoorde dat de hoogte van de mast van invloed is op de schade. ‘Hoe beter de zichtbaarheid van de mast, hoe groter de kans dat de omzet zich herstelt en er dus minder schade optreedt’, noteert het memo. 

Naar eigen zeggen wist de wethouder dat eerder niet. ,,Wij wisten niet hoever de planschadeafwikkeling was en of de hoogte van de mast van invloed was.’’ 

Volgens de gemeente lopen er twee schadeprocedures, waarbij in beide gevallen de provincie opdraait voor de kosten. De een, over omzetschade tijdens de werkzaamheden, is nu in behandeling. De andere gaat over de omzetderving sinds de voltooiing van het wegenproject. 

Op die laatste schade is de hoogte van de mast van invloed. Bedragen wil niemand noemen, omdat het gaat om bedrijfsgegevens, maar tijdens de werkzaamheden heeft het filiaal volgens de gemeente een omzetderving van 25 procent gehad. ‘Vele tonnen’, staat in het memo.

Voor de hogere mast verleende de provincie eerder al een benodigde ontheffing. In die ontheffing wordt niet gerept over extra schadecompensatie die de provincie zonder verlening kwijt zou zijn. De provincie was gisteren niet in staat vragen te beantwoorden.