Kringloopserie | Huiskamergevoel in kringloopwinkel De KuubsKist in Lemmer

André en Alie Spoelstra in het café van De KuubsKist in Lemmer. Foto Martijn van Dijk

In een onregelmatig verschijnende serie belicht een verslaggever van de Jouster Courant Zuid-Friesland een kringloopwinkel uit de regio. In aflevering drie ecologisch kringloopcentrum De KuubsKist in Lemmer.

Het voormalige pand van technisch groothandelaar Lasaulec is de ideale plek voor een kringloop. De winkel heeft een oppervlakte van liefst 4.000 vierkante meter. „Maar als we nog een loods er bij zetten, krijgen we die ook wel vol”, zegt eigenaar André Spoelstra.

Samen met zijn vrouw Alie en bedrijfsleidster Yvonne Weever runt hij de kringloopwinkel in Lemmer. De enige werknemers zijn ze zéker niet. „We hebben 55 vrijwilligers in dienst”, vertelt een trotse Spoelstra in de tuin van De KuubsKist. De kringloopwinkel heeft een grote aantrekkingskracht, werknemers wonen tot in een straal van 30 kilometer rond Lemmer. „Sommigen komen zelfs uit Sneek of Gorredijk”, zegt hij.

Vanuit woonplaats Stiens maakt het echtpaar bijna elke dag een trip van 40 minuten naar het bedrijf. „Het idee was eerst om in Stiens een kringloopwinkel op te richten”, vertelt Spoelstra. „Maar op vakantie in de buurt van Lemmer kwamen we in gesprek met de toenmalige eigenaar van de KuubsKist. Zij vertelde dat ze op zoek was naar een opvolger.” Na een week hakten ze de knoop door en werden de Stiensers eigenaar van De KuubsKist.

Huiskamergevoel

„Dat is nu vierenhalf jaar geleden”, zegt hij. In die periode heeft het tweetal hun eigen stempel op de winkel gedrukt. Spoelstra: „Het aantal vrijwilligers is verdubbeld en een drietal vrouwen doet de styling van de winkel.” Met dat laatste onderscheidt de winkel zich van andere kringloopwinkels, vertelt hij. „We proberen echt een huiskamergevoel te creëren in de winkel, met verschillende hoekjes en thema’s. Sfeer vinden we ontzettend belangrijk.”

Voor het maken van de ‘hoekjes’ zijn kuubskisten onmisbaar. De grote aardappelkisten worden gebruikt als stellingkasten in de winkel en vormen een afscheiding tussen de verschillende zitjes.

Recyclen

Duurzaamheid staat bij de winkel hoog in het vaandel, zegt hij. „Kapotte spullen die binnenkomen, proberen we zo veel mogelijk te repareren. Wat overblijft recyclen we. Daardoor houden we maar 10% restafval over.” Spoelstra noemt als voorbeeld de fietsenmaker. „Van drie fietsen maakt hij weer één. We repareren onze spullen met wat binnenkomt en proberen zo weinig mogelijk in te kopen.”

Een bijzondere plek in het kringloopcentrum is het café. De ruimte staat vol met unieke spullen. „Die zijn ook niet te koop”, verklaart Spoelstra als hij en Alie plaatsnemen op de eersteklasbanken uit een treincoupé. Beide vinden het jammer dat het café op dit moment gesloten is vanwege de coronamaatregelen. „Veel mensen komen naar de kringloopwinkel als uitje en dan kunnen ze heerlijke een bakje koffie drinken in het café”, zegt hij.

In alles is het kringloopcentrum uniek. „De KuubsKist is voor iedereen”, zegt Spoelstra. „Daarom hebben we ook een hoekje met kerstspullen. Er is altijd wel iemand die interesse in iets heeft.”

Bezoekers zijn maar wat blij met De KuubsKist, blijkt uit de notities in het gastenboek: ‘I love you kringloopwinkel’ staat met kapitalen in het boek geschreven

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Duurzaamheid