Kringloopserie | House of Treasure Joure: variété en kringloopwinkel

Kitty Hagen in de kringloopwinkel House of Treasure in Joure. Eigen foto

In de laatste aflevering van de kringloopserie gaat een verslaggever op bezoek bij House of Treasure in Joure. De jongste kringloopwinkel in de gemeente.
Lees meer over
De Fryske Marren

Over de naam House of Treasure hoefde Kitty Hagen, eigenaresse van de kringloopwinkel, niet lang na te denken. „In Vermont (Verenigde Staten) bezocht ik een oud cottage house met tweedehands spullen. Het heette House of Treasure. Die naam wilde ik ook gebruiken als ik een kringloopwinkel zou starten.”

Het was altijd al een droom van Hagen om een kringloopwinkel te starten, vertelt zij. „Ik wilde eerste thuis in de schuur beginnen, maar toen bedacht ik: ‘ik moet dit groter aanpakken.’” Dat werd zes jaar gelden een loods in Joure. Maar eigenlijk is House of Treasure iets voor er bij, benadrukt Hagen. Haar hoofdverdiensten liggen in de entertainmentwereld. „Ik verhuur allerhande circusbenodigdheden en heb een eigen circus: Fantasia.”

De eigenaresse werkt in haar winkel niet met vast personeel. „Wij zijn een soort doorgeefluik voor mensen die weer terug aan het werk gaan. We werken daarin samen met jobcoaches en wurkjouwer. Inmiddels zijn al een aantal mensen terug in de arbeidsmarkt.”

De in Oudehaske wonende Hagen is een vrolijke verschijning. Met een paarse bandana en dito kleding is ze niet te missen in de winkel. Haar liefde voor entertainment heeft ze ook duidelijk meegenomen in de kringloop op het industrieterrein in Joure. Overal staan rekwisieten en voorwerpen in bonte kleuren.

Hergebruik

De bewustwording rond het hergebruik van spullen komt in meerdere aspecten terug in de winkel, vertelt ze. „We recyclen alles. Overal is wel een afzetmarkt voor.” Ook verhuurt ze rekwisieten aan fotografen en scholen. „Laatst nog twintig jassen aan een basisschool”, zegt Hagen. „Daarnaast geven we ook kinderfeestjes met trash art. Met spullen uit de kringloop kunnen kinderen dan hun eigen kunstwerk maken. En op het eind doe ik natuurlijk een circusact”, vertelt ze vrolijk.

House of Treasure is niet alleen een kringloopwinkel, het is een beleving. Wie geluk heeft, ervaart ook iets van de magie van Kitty Hagen. Gekscherend zegt ze: „Mijn motto is: ‘Veel voor weinig, nooit chagrijnig.’”

Kringloopwinkel House of Treasure in Joure is geopend op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10:00-16:00 uur. Zie kringloopwinkeljoure.nl .

Nieuws

Meest gelezen