Keeper Stefan Boersma naar EK CP Voetbal in Italië

Het CP team. Foto Jeroen Voogd

Het CP team. Foto Jeroen Voogd

Stefan Boersma komt volgende week uit voor het Nederlands CP Team. De keeper uit Joure speelt zijn derde Europees Kampioenschap op Sardinië.
Lees meer over
Jouster Courant

Eigenlijk zou hij mee als keepertrainer, maar de KNVB besloot anders. ,,Ze vroegen afgelopen februari of ik misschien toch als speler mee wilde. In april kwam de bevestiging dat ik geselecteerd was. Dat is grootste compliment dat je kunt krijgen”, zegt de Jouster.

CP-voetbal

CP-voetbal is voor spelers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Er wordt 7 tegen 7 gespeeld op een kleiner voetbalveld en met een kleiner doel.

Het CP-voetbal is semiprofessioneel. Het CP-team is een officieel nationaal team. Bij de wedstrijden komen extra elementen kijken. Zo worden de spelers voor elk toernooi gekeurd en in een klasse ingedeeld. Klasse 1 spelers hebben een grotere beperking dan voetballers uit klasse 3. De keuringen bepalen de indeling op het veld: het opstellen van klasse 1 is verplicht. Stefan Boersma is klasse 2. Wordt hij basiskeeper? ,,Dat is de vraag. Het wordt nog spannend.”

Paralympische Spelen

Stefan Boersma draait al meer dan tien jaar mee in de internationale competities met als hoogtepunt de Paralympische Spelen in 2016. Boersma is 28 jaar en daarmee een van de oudste spelers van het Nederlandse team. ,,Je kunt als keeper langer doorspelen. Je ervaring gaat steeds meer tellen. Kijk maar naar het team uit Oekraïne. Zij spelen al twintig jaar met hetzelfde team en daardoor zijn ze onverslaanbaar. Als wij tegen hen moeten spelen, dan verliezen we vaak.” Toch is Engeland de grootste concurrent van de Nederlanders. ,,Dat is de belangrijkste pot van het toernooi. Als we deze wedstrijd winnen, staan we eerste in de poule”

Wedstrijden volgen

Nederland speelt op 2 juni om 9.30 uur tegen Italië, op 4 juni om 18 uur tegen Spanje en op 6 juni om 15.30 uur tegen Engeland. Mocht het team de poule overleven, dan vindt op 8 juni de halve finale plaats. Op 10 juni wordt de finale gespeeld.

Volg de wedstrijden via de livestream op de site.