Jouster rijdt door twee tuinen en ramt garage: 4 maanden cel

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 43-jarige man uit Joure die in de nacht van 25 juni vorig jaar in de Brugstraat in zijn woonplaats flink wat stennis veroorzaakte, is woensdag bij verstek door de politierechter veroordeeld tot vier maanden cel en een rijontzegging van negen maanden.
Lees meer over
De Fryske Marren

De man ramde zijn rode Peugeot 305 twee schuttingen en een tuinhuisje en strandde via twee tuinen op een garagemuur. Hij was onder invloed van alcohol, zelf had hij gezegd dat hij een fles wijn op had.

De politie vermoedde dat hij ook ghb had gebruikt. Hij had een fles van de partydrug bij zich en hij zou een paar flessen onder een paar struiken hebben verstopt, maar het bewijs was te dun, oordeelde rechter Tom Wolters. Eenmaal op het politiebureau flipte de Jouster omdat hij geen sigaret op mocht steken. Hij raakte in gevecht met drie agenten en vernielde een tafel en een telefoon.

De man kwam niet naar de rechtbank. Advocaat Peter Bonthuis had zijn cliënt aan de lijn gehad. Hij kon volgens de raadsman de stress en de spanning van de zitting niet aan. „Hij heeft slecht geslapen en werd badend in het zweet wakker”, aldus Bonthuis. De rechter besloot om dan maar zonder de verdachte verder te gaan. Wolters moest een hele lijst aan strafbare feiten afwerken. Naast de ruïneuze drankrit in juni 2019 had de Jouster eind mei van dit jaar een buurman mishandeld.

Mishandeling van buurman na barbecuefeestje

Kennelijk had hij zich gestoord aan de geluiden van een barbecuefeestje bij de buren. Via het platte dak was hij bij de buren in de tuin gesprongen en vervolgens had hij de buurman in het gezicht geslagen. Toen de politie hem wilde aanhouden, raakte hij weer met de agenten in gevecht. Begin oktober had hij zijn vriendin in haar eigen woning mishandeld. Hij verdacht de vrouw ervan dat ze vreemd ging. Volgens getuigen pakte hij haar bij de keel en tilde hij haar op. De Jouster komt al sinds zijn zeventiende in aanraking met politie en justitie, zijn strafblad telt 25 pagina’s.

Voor officier van justitie Marco van den Broek was er nog maar één remedie: „En dat is gewoon afstraffen. Het houdt een keer op”. Van den Broek eiste vier maanden cel en een rijontzegging van twaalf maanden. Voor het gevaarlijke rijgedrag, een overtreding, eiste de officier een boete van 300 euro. Behoudens de rijontzegging, waar hij negen maanden van maakte, nam Wolters de eis over. Dat de Jouster ADHD heeft en een agressieprobleem is iets waar hij zelf mee aan de slag moet, vond Wolters. „Ik hou meneer gewoon verantwoordelijk voor zijn daden”. Een eerder voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 40 uur moet de Jouster ook uitvoeren.

Nieuws

menu