Jouster doet mee aan Expeditie Robinson: 'Het instinct van een jager komt in je naar boven'

Jouster Dennis Spanhaak doet mee aan Expeditie Robinson.

Jouster Dennis Spanhaak doet mee aan Expeditie Robinson. FOTO RTL

,,Ik heb gewoon verteld: ‘Ik ben Dennis Spanhaak, ik ben 26 jaar en ik wil meedoen aan Expeditie Robinson omdat het een onbetaalbare levenservaring is’.’’ Zo begon de Jouster zijn pitch om mee te mogen doen aan het RTL-programma. ,,Ik noemde het zo bam, bam, bam allemaal op. Ik dacht: ‘Kom maar op’”, zegt de nu 27-jarige Spanhaak. Deze energieke boodschap leidde tot een uitnodiging voor een gesprek.
Lees meer over
De Fryske Marren

Het was een filmpje van nog niet eens een halve minuut, meer bleek niet nodig om er tussen de ruim 4500 aanmeldingen voor Expeditie Robinson met onbekende Nederlanders uit te springen. ,,Terwijl ik lui had gezien die twee minuten vol in de plantenstruik zaten te vertellen waarom ze mee wilden doen.”

Dat filmpje maakte hij in januari 2019. ,,Twee maanden later kreeg ik op een doordeweekse dag tijdens mijn werk een mailtje waarin stond dat ik een van de geselecteerden was. Ze vroegen of ik die zaterdag naar Hilversum kon komen.’’ Natuurlijk kan dat, dacht Spanhaak. Die zaterdag was hij als één van de eersten aan de beurt. ,,Ik kreeg allemaal vragen, onder andere of ik vuur kon maken. Ik zei: ‘Ik kom een heel eind’. Toen stond ik daar vuur te maken op een parkeerdek in Hilversum.”

Kippenvel

Het verlossende telefoontje kwam een aantal weken later toen Spanhaak een kopje koffie dronk op zijn werk. Hij was toen werkzaam als trappenmaker. ,,Ik ben naar het kantoortje gegaan en vond het supergaaf om te horen. Ik had kippenvel tot in mijn nek, je springt een gat in de lucht. Als jochie keek ik het altijd met mijn ouders. Meedoen was echt wel een soort van droom. Het is dan megafantastisch als je mee mag doen. En dat je dus één van de acht Nederlanders bent.” Ook doen er acht Belgen mee aan de editie van het programma dat vanaf donderdag 23 januari alleen op Videoland te zien is.

Er volgde een medische keuring en Spanhaak moest worden ingeënt voor hij mocht afreizen naar de Filipijnen. Hij heeft geen zware voorbereidingen getroffen. ,,Survivalskills zitten er altijd wel in. Ik kan wel wat bouwen, kan vuur maken met een vuurstick en heb ook een outdoorbedrijf gehad. Van jongs af aan heb ik meegekregen hoe je je moet redden. Ik liet het gewoon op mij afkomen. Ik heb mijn Friese nuchterheid gebruikt.”

Jager

Aan een aantal mensen vertelde hij waarom hij een tijdje wegging. Hij stapte op het vliegtuig en zette zijn telefoon uit. ,,Ik keek erg uit naar het leven met niets en naar de proeven. Geen zorgen, niks om je heen. Je bent met het spel bezig, maar je loopt in je zwembroekje op het strand en het instinct van een jager komt naar boven.”

Spanhaak ging het avontuur voorzichtig aan en probeerde zich niet direct overal mee te bemoeien, al heeft hij normaliter wel die neiging. ,,Ik heb het zo gedaan om mezelf in bescherming te nemen. Als je overal voorstaan staat, denken ze ook: ‘Die jongen moet even z’n mond houden’.”

Zwijgen

Hoever de Jouster in het spel is gekomen, mag hij uiteraard niet zeggen. Hij is blij dat hij nu wel eindelijk kan vertellen dat hij meedoet met het programma. ,,Mensen zijn laaiend enthousiast. Laatst in de kroeg: ‘Nou Spanhaak, hoe was het? En hoe was dit?’ Ja, daar kan ik dan niet antwoord op geven. Maar dan draai ik me om, neem ik een slokje van mijn bier en loop weg. Als mensen willen weten hoever ik kom, zeg ik gewoon dat ze maar lekker op Videoland moeten kijken.”

Hij heeft na de opnames nog een weekje vrij gehad om te acclimatiseren en is toen weer begonnen met werken. ,,De eerste maand dat je terug bent, denk je er nog veel aan. Daarna verwatert het wat. Maar nu mijn deelname naar buiten is gebracht, beginnen alle herinneringen weer terug te komen.”

Beter persoon

Expeditie Robinson heeft hem een beter persoon gemaakt. ,,Het heeft een goede invloed op mijn toekomst gehad. Ik ben nu qua werk bijvoorbeeld ook bezig met een nieuwe uitdaging.” Ook het aspect van weinig eten hebben, heeft iets met hem gedaan. ,,Ik eet altijd mijn bord leeg, maar ik kijk ook naar wat ik opschep. Expeditie Robinson stond hoog op mijn bucketlist. Er is wel een soort van droom uitgekomen. Het was een hele vette ervaring, ik heb er wat van opgestoken en het heeft me een beter persoon gemaakt.”