Jouster brug valt slecht bij omwonenden

Het nieuwe ontwerp dat de iconische brug bij de Jouster wijk Wyldehoarne moet vervangen valt slecht bij direct omwonenden van de brug.

De brug bij de Jouster wijk Wyldehoarne.

De brug bij de Jouster wijk Wyldehoarne. FOTO NIELS DE VRIES

Meer en meer maakt de witte verf van de brug tussen de wijken Skipsleat en Wyldehoarne plaats voor de kleur van roest. Al jaren wordt over de brug gesproken. In 2008 werd de brug gepresenteerd aan de wijken. Daarna raakte hij in verval en toen de gemeente De Fryske Marren veel voor het onderhoud moest betalen, besloot de gemeente - na een kortstondige sloopgedachte en verzet daartegen - een nieuwe brug te bouwen.

Er kwam een bewonersbijeenkomst en een enquête. Het ontwerpresultaat: twee schiereilanden met ertussen een 2,6 meter brede brug, zo blijkt uit een filmpje dat de gemeente voor bewoners eind vorige week op internet plaatste. De eilandjes in het plan zijn langer dan de huidige en krijgen een talud dat is afgedekt met stortsteen.

De brug zelf is met dertig meter juist korter dan de huidige, die zeventig meter lang is. Op de nieuwe brug komen twee lange armen die refereren aan de lange uitsteeksels die er nu zijn, zo legt de ontwerper ipv Delft in het filmpje uit.

Eilanden

Het zijn de grotere eilanden waaraan de direct omwonenden zich vooral storen. ,,Straks worden die helemaal naar de oever doorgetrokken’’, zegt Sije de Graaf (60). Het water achter zijn tuin wordt volgens hem in het nieuwe plan kleiner en bovendien vreest hij dat er vuil blijft hangen achter de eilanden. Dat gebeurt nu ook al, omdat het water niet doorstroomt. Frank Wagemaker (42) heeft daardoor bijvoorbeeld last van blauwalg, zegt hij.

De bewoners wezen de gemeente er vaker op en voelen zich nu dan ook niet gehoord. En eigenlijk viel dat wel te verwachten, zeggen sommigen. ,,Ik snap dat ze met zoiets komen’’, zegt Danny Zwier (29). ,,Want ze hebben gewoon een budget meegekregen dat niet toereikend is voor wat wij willen zien’’, verwijst hij naar het bedrag van 440.000 euro dat beschikbaar is. Minder eiland en meer brug is duurder. ,,Maar vraag ons dan niet wat we willen’’, zegt Arne Nijmeijer (29).

Opmerkingen

De bewoners kregen deze week een brief op de deurmat waarin ze werden uitgenodigd om op online presentaties van de brug te verschijnen. Een aantal bewoners kreeg de brief pas woensdagmiddag, een paar uur voor de eerste bijeenkomst. Hoe dat kan, weet verantwoordelijk wethouder Irona Groeneveld (GroenLinks) niet. Volgens haar zijn de brieven al vorige week verstuurd. Volgende week is er nog een bijeenkomst en in augustus worden twee extra gehouden.

De gemeente verzamelt de komende tijd alle opmerkingen over het ontwerp. Lang niet iedereen zal tegen het plan zijn, zeggen de direct omwonenden. Mensen die verder van de brug af wonen zijn volgens hen toch vooral geïnteresseerd in de functie ervan: te voet of per fiets het 130 meter lange water overbruggen.

Op de opmerkingen zal volgens Groeneveld in ieder geval worden gereageerd. Of het zal leiden tot veranderingen kan ze nu nog niet zeggen. Het moet volgens haar in elk geval ,,binnen het budget’’ blijven. De brug moet volgende zomer af zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren