Joure in roman Vloeibaar Goud: 'De omgeving is een goede inspiratiebron geweest'

Dieuwke Anne Norbruis uit Rotsterhaule heeft het boek 'Vloeibaar Goud' geschreven. FOTO BRENDA VAN OLPHEN

Dieuwke Anne Norbruis uit Rotsterhaule heeft het boek 'Vloeibaar Goud' geschreven. FOTO BRENDA VAN OLPHEN

Dieuwke Anne Norbruis uit Rotsterhaule heeft haar eerste historistische roman geschreven. In Vloeibaar Goud vertelt ze het verhaal van Rika Valkhof die door haar ouders wordt uitbesteed bij herenboer Melle Hebbema in Broek. Burgemeester Fred Veenstra ontvangt donderdag het eerste exemplaar.
Lees meer over
De Fryske Marren
Jouster Courant

Dieuwke Anne Norbruis is stiekem haar eigen pseudoniem. ,,De meeste mensen kennen mij als Jolanda Woudstra”, lacht ze. ,,Mijn roepnaam is Jolanda en ik ben getrouwd met een Woudstra. Voor het boek vond ik het mooi om mijn meisjesnaam te gebruiken.”

Norbruis is groot liefhebber van historie en folklore. Het idee om dit in een boek te bundelen, leefde al een paar jaar. Om goed beslagen ten ijs te komen, volgde Norbruis eerst een cursus scenario schrijven. ,,Het was heel leuk, maar je zet andermans werk om. Maar stiekem wilde ik zelf dat boek schrijven. Daarna heb ik een opleiding romanschrijven gevolgd. Ik had een goede docent die positief, maar ook kritisch was. Na afloop van de opleiding had ik genoeg zelfvertrouwen om te beginnen met het boek. Toen waren we vijf jaar verder.”

Discipline

Vloeibaar Goud is het resultaat van twee jaar lang bijna elke dag schrijven. Het aantal woorden per dag wisselde. De ene dag bleef Norbruis op 250 woorden steken, de andere dag rolden 1000 woorden op het papier. ,,Je hebt wel discipline nodig. Je komt op moeilijke momenten dat je het even niet weet. Ik heb de luxe dat ik in mijn omgeving prachtig kan wandelen. De natuur in de omgeving is een goede inspiratiebron geweest. Ik gaf mijn geest de vrijheid om weer te kunnen creëren.”

Norbruis heeft sterke vrouwen beschreven. ,,Ik vind het fantastisch dat er pittige vrouwen in de geschiedenis bestaan. Ik heb daar wel wat mee.” Norbruis heeft voor de roman veel geschiedenisboeken gelezen en tientallen musea bezocht om inspiratie op te doen. Aan de muur, boven de schrijftafel, hingen twee grote foto’s van een kop-hals-romp boerderij en een ouderwetse boerenkeuken. De mensen om haar heen zorgden voor inspiratie voor de personages. ,,Ik vind het mooi om iedereen te bestuderen en dat te verwerken. Zij hebben de juiste instrumenten aangereikt, door wie ze zijn. Dat hebben ze zelf niet door.”

Echte leven

De moeilijkste scenes in het boek zijn de meest persoonlijke. Een van haar personages komt om het leven nadat hij overboord slaat. Twee jaar geleden maakte Jolanda dit in het echte leven mee. De broer van haar man, Jouke Woudstra (49), sloeg van zijn zeilschip overboord en overleed. ,,Ik werkte op dat moment aan het boek. De politie stond opeens voor de deur en die mededeling hakte er enorm in. Ons leven stond op zijn kop. Hij was een fantastische oom voor onze vier kinderen. En die is opeens weg. Het ongeluk opschrijven is deels verwerking, maar je laat ook een traan.”

Het leukste om te schrijven waren de pikante scenes. ,,Dat was niet heel eenvoudig, moet ik zeggen. Maar ik heb hier wel veel plezier uit gehaald. Je haalt het voor een deel uit je eigen leven en we beschikken allemaal over fantasie.”

Lezers kunnen Joure en omstreken zeker in het boek herkennen. Zo wordt de Boerebrulloft, Hardraversweg en het oude Heremastate beschreven. Voor Norbruis voldoende aanleiding om burgemeester Fred Veenstra voor overhandiging van het eerste exemplaar te vragen. ,,En hij zei ja. Hij krijgt donderdag het boek uitgereikt in de oude trouwzaal, de plek die ook in het boek voorkomt. Hoe bijzonder is dat!”

Rijkdom

De titel, Vloeibaar Goud, slaat op de rijkdom van het personage Hebbema. ,,Hij heeft alles wat je je maar kunt bedenken. Hij heeft meer geld dan grassprieten. Maar wat hij wil hebben, het meisje, dat lukt hem niet. Wat voor waarde hebben de bezittingen dan nog? Het is in feite vloeibaar goud: het is niets.”

Dieuwke Anna Norbruis draagt het boek op aan een ieder die zich herkent in het verhaal. ,,Ik heb het voor hen opgeschreven. Ik hoop dat ze hier troost uit putten kunnen. Dat kan een boek heel goed: je het gevoel geven dat je niet de enige bent.”

Te koop

Het boek telt 326 bladzijden en is vanaf 8 december te koop bij Readshop Holtrop in Joure en via de website van Uitgeverij Elikser voor 22,50 euro. Een gesigneerd exemplaar is zaterdag tien december te koop. Dan presenteert Dieuwke Anna Norbruis haar boek om 14.00 uur in Dorpscafé Rus’an in Sintjohannesga.