Joop en Annie Elsendoorn uit Joure vieren briljanten huwelijk

Burgemeester Fred Veenstra feliciteert het echtpaar met hun 65-jarig huwelijk. Foto: Grietje van der Reijnst

Het was maandag 65 jaar geleden dat Joop en Annie Elsendoorn in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Fred Veenstra kwam ze persoonlijk feliciteren.
Lees meer over
De Fryske Marren

Joop (91) is geboren in Utrecht en groeide op in Vlaardingen net als Annie (89). Daar hebben ze elkaar ontmoet in de trein naar Rotterdam. Na zeven jaar verkering wilden ze graag de volgende stap nemen: trouwen. In die tijd was in het westen geen woonruimte te vinden. Hij solliciteerde daarom naar banen waarbij ook woonruimte werd aangeboden.

Bij Douwe Egberts in Joure konden ze Elsendoorn wel gebruiken en daar kwam hij als technicus in dienst. Bovendien kreeg hij bij deze functie een woning toegewezen. Deze stond aan de Waling Dijkstrastraat in Joure, waar meerdere werknemers van DE woonden. Hun vrienden en kennissen konden niet geloven dat ze dit voor elkaar hadden gekregen.

Zij werkte als verkoopster bij de C&A in Rotterdam. Omdat ze ging trouwen, kwam haar dienstverband na negen jaar ten einde. Ze weet nog goed dat in die tijd veel werd gestolen bij de C&A. „Als je een dief betrapte kreeg je een beloning van 5 gulden en een vrije middag”, vertelt Annie Elsendoorn.

Droom uitgekomen

Omdat ze een huis hadden, konden ze in 1956 eindelijk trouwen. Het huwelijk vond plaats in het gemeentehuis in Vlaardingen. Voor de kerkelijke inzegening moesten ze uitwijken naar het kapelletje op het plaatselijke kerkhof, omdat de Rooms-katholieke kerk in de steigers stond. Zij wijst naar de trouwfoto op de feestelijke ballon, die in de woonkamer hangt.

Op het kerkhof stond een klein kappelletje waar de kerkelijke inzegening plaatsvond, zegt ze. „Het kapelletje was klein en boven de deur stond R.I.P. Dat was wel jammer.” Dit kon de pret niet drukken, het werd een feestelijke dag. In de avond op hun trouwdag stapten ze nog op de trein en reisden naar Joure. Hun droom was uitgekomen; ze konden aan een mooie toekomst beginnen.

Vrijwilligerswerk

Beiden hebben veel vrijwilligerswerk gedaan. Hij was onder andere voorzitter van het schoolbestuur en bestuurslid bij SC Joure. Annie haalde haar voldoening uit het vrijwilligerswerk in de tehuizen in Joure. Dit heeft ze zo’n 45 jaar met veel liefde gedaan.

Het echtpaar kreeg samen drie kinderen, twee dochters en een zoon. Ze hebben vier kleinkinderen en een achterkleinkind. De kinderen wonen verspreid in Nederland maar brengen het paar regelmatig een bezoek.

Ze hadden altijd gedacht om na hun pensioen in 1988, weer terug te gaan naar het westen. Maar na al die jaren in Joure, zijn ze hier zo gesetteld, dat ze hun leven in Joure niet wilden opgeven.

Samen zijn ze vaak te vinden op een bankje in Park Heremastate. Hier genieten ze volop van hun oude dag.

Nieuws

Meest gelezen