Jeanet (16) uit Langweer Nederlands kampioen in de Flits

Jeanet Engelsma (links) en Sanne Boekel. Eigen foto

Jeanet Engelsma (16) uit Langweer en Sanne Boekel (8) uit Scharnegoutum kroonden zich dit weekend tot Nederlands Kampioen Flits. In een uiterst spannend kampioenschap hielden ze de concurrentie nipt achter zich. In meerdere opzichten een speciaal kampioenschap.
Lees meer over
De Fryske Marren

Dit jaar is de tiende en tevens laatste keer dat stuurvrouw Jeanet meedoet aan het NK Flits. Volgend jaar is de tiener te oud voor de jeugdklasse. Het moést dus wel gebeuren afgelopen weekend. Daar kwam ook wel wat druk bij kijken, vertelt ze. „Maar die druk kwam vooral van mijzelf.”

Het verschil met zeilpartner Sanne lijkt groot. Het bemanningslid is acht jaar en vaart voor de eerste keer mee. „Maar het is heel normaal om met een jonger iemand te varen”, legt Jeanet uit. „Het gewicht in de boot moet optimaal zijn.”

Boot lek

Vanaf de eerste race - van de acht - had het tweetal de koppositie in het vizier. „We kwamen steeds dichterbij de koploper”, zegt Jeanet. In de voorlaatste wedstrijd greep het duo de eerste plek om die in het restant van het kampioenschap niet meer af te staan.

In meerdere opzichten was het kampioenschap heel speciaal, vertelt ze. „Voor de start van een van de races voer een andere Flits tegen onze boot. Daardoor kwam een gat in de boot. Tijdens de wedstrijd moest Sanne met een spons het water hozen. Maar we werden toch nog vierde!”

Kampioensboot

De boot waarin ze varen is een echte kampioensboot. Haar moeder werd al eens clubkampioen en haar broer Nederlands kampioen in de Flits 857. Dat zij nu ook in het rijtje staat is speciaal, vertelt ze.

Dat ze nu kampioen wordt samen met Sanne maakt het verhaal helemaal compleet, zegt Jeanet. Waarschijnlijk wordt de boot verkocht aan de familie Boekel en is Sanne over een aantal jaar de stuurvrouw van de Flits.

Nieuws

Meest gelezen