Inzamelactie voor groep achter carbidbom in Joure: 'Allemaal jong geweest'

Beeld uit de video.

De teller van een spontane actie om geld in te zamelen voor de verdachten van de carbidexplosie die in en om hotel Anne-Klare in Joure grote schade aanrichtte, staat zondagmiddag op meer dan 19.000 euro. Het is niet bekend wie er achter de crowdfundingsactie zit. Tegelijkertijd loopt er een doneeractie om rechtstreeks geld op te halen voor de hoteleigenaren.
Lees meer over
De Fryske Marren

Zaterdagavond zette iemand onder de alias ‘Ut giet net altiid sa ut mut’ een inzamelactie online. De persoon (of personen) wil de verdachten van wat hij/zij omschrijft als een ,,carbidakkefietje’’ een hart onder de riem steken. ,,Elke weekend word er door het hele land van alles vernield en niemand is thuis.. deze jongens wel”, staat te lezen bij de doneeractie.

Inmiddels gaven meer dan duizend mensen geld. „Super dat jullie je hebben gemeld, ben zelf ook jong geweest”, en „Trots op de mannen die staan voor hun daden”, melden enkele donoren .

Per ongeluk

De twaalf mannen (20 tot 27 jaar) meldden zich vrijdag bij de politie en hebben verklaard dat het per ongeluk is gebeurd . Het carbidkanon dat zij op oudejaarsavond meesleepten ging te vroeg af. Dat gebeurde bij hotel Anne Klare, dat door de klap enorme schade opliep . Alle ramen sneuvelden, andere panden raakten ook beschadigd en er ontstond een grote chaos. De eigenaars van het hotel zijn zwaar aangeslagen.

De twaalf verdachten zijn verhoord en mochten daarna naar huis, in afwachting van verdere stappen. De politiewoordvoerster kon zaterdag niet bevestigen dat de verdachten aanbieden de schade te vergoeden. Die loopt volgens de hoteleigenaars in de tienduizenden euro’s.

Inzamelactie voor hotel

Met ‘Steun voor Hotel Anne-Klare’ loopt er gelijktijdig een inzamelactie die rechtstreeks ten voordele van de getroffen hoteleigenaren is. ,,Deze hardwerkende mensen kunnen wel een hart onder de riem gebruiken. Ze hadden hun hotel net prachtig voor elkaar gemaakt”, schrijft initiatiefnemer Cobi Soolsma. De teller van deze actie staat zondagmiddag op bijna 1.500 euro.

Nieuws

menu