Inlaatsluis Tacozijl bij Lemmer krijgt opknapbeurt en hek om zwemmers te ontmoedigen

Inlaatsluis Tacozijl aan de IJsselmeerkant. FOTO WETTERSKIP FRYSLÂN

De inlaatsluis Tacozijl bij Lemmer wordt vanaf 1 april opgeknapt in opdracht van Wetterskip Fryslân. De twee schuiven worden vervangen, het betonwerk wordt hersteld en de veiligheidsvoorzieningen worden verbeterd. Ook krijgt de inlaat een automatische bediening op afstand.
Lees meer over
De Fryske Marren

De werkzaamheden gaan ongeveer 1,3 miljoen euro kosten en duren tot eind mei. De inlaat Tacozijl zorgt samen met de inlaat Teroelsterkolk in Lemmer en het Hooglandgemaal in Stavoren voor het inlaten van zoet water uit het IJsselmeer in de Friese boezem. Naast het inlaten van water keert de inlaat Tacozijl het IJsselmeerwater.

De huidige inlaat is toe aan een grondige onderhoudsbeurt en voldoet niet meer aan de veiligheidseisen, zo concludeerde het waterschap.

Om het betonwerk te herstellen, wordt de inlaat volledig drooggelegd. Hiervoor plaatst het waterschap zowel aan de IJsselmeer- als aan de polderkant schotten in het water. Het water tussen de schotten wordt er vervolgens tussenuit gepompt. Zo kan het beton van de inlaat dat onder water ligt goed worden geïnspecteerd. Zwakke plekken krijgen een opknapbeurt. De huidige handbediende schuiven worden vervangen door nieuwe schuiven die automatisch op afstand kunnen worden bediend.

Hekken en ballenlijnen om zwemmers te ontmoedigen

Om zwemmers te ontmoedigen wordt er aan de polderkant bovenop de inlaat een hekwerk geplaatst. Het is namelijk verboden om te zwemmen bij de inlaat. Tijdens het inlaten van water ontstaat er een sterke stroming die gevaarlijk kan zijn voor zwemmers. Het hek moet voorkomen dat zwemmers in de zomermaanden vanaf het hoge talud in De Ie springen.

Aan de IJsselmeerkant van de inlaat komt in het water een ballenlijn te liggen om zwemmers en bootjes te keren. Verder krijgt de inlaat waarschuwingsseinen die aangaan als de schuiven naar boven of beneden gaan.

Tijdens het verwijderen en plaatsen van de schuiven is er op de Plattedyk/Sondelerdyk een paar keer hinder voor het verkeer. Dit zal met borden worden aangegeven.

Nieuws

menu