In Terherne moeten ze meer voor het Kameleondorp doen: 'Kinderen lezen steeds minder'

 Gisteren is een Kameleonboot op een betonnen sokkel in Terherne onthuld.

Gisteren is een Kameleonboot op een betonnen sokkel in Terherne onthuld. Foto: Niels de Vries

De boeken bestaan al veel langer, maar afgelopen week vierde het Kameleondorp in Terherne het 25-jarige bestaan.
Lees meer over
De Fryske Marren

De boeken van schrijver Hotze de Roos over de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer zijn sinds 1949 door talrijke kinderen gelezen. Het in 1995 in Terherne geopende dorp, uiteraard vernoemd naar het dorp Lenten uit de populaire boekenreeks, ontvangt jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers. Op het ‘avontureneiland’ even buiten het dorp kunnen de bezoekers nog net als vroeger spelen en ravotten in de natuur, vlotje varen, moeraslopen, slootje springen en lekker vies worden.

,,De cijfers zijn redelijk stabiel’’, zegt directeur Nop de Graaf. ,,Er kunnen natuurlijk altijd nog wel een paar bij. Probleem is echter dat steeds minder kinderen lezen. We moeten er dus meer voor doen dan vroeger. Eigenlijk zou het mooi zijn als we dit als cultureel erfgoed gaan beschouwen.’’ Daarvoor zou aansluiten moeten worden gezocht bij de stichting Immaterieel Erfgoed. De Graaf hoopt hier samen met de erven De Roos serieus werk van te kunnen maken.

Stichtingvoorzitter Zwier Kroese denkt dat uit de manier van leven die uit de boeken naar voren komt – brutaal, maar niet over de rand en de bereidheid een ander te helpen – in de toekomst veel meer kan worden gehaald. ,,Dat DNA moeten we uitdragen in workshops. Rond de vier elementen vuur, water, lucht en aarde die in het boek een belangrijke rol spelen, kunnen we veel meer halen.’’

Lees ook [PREMIUM] 25 jaar Kameleon: De race-, duw- en selfieboot van Terherne

De komenda dagen wordt uitgebreid gevierd dat het Kameleondorp dit jaar een kwart eeuw bestaat. Al eerder dit jaar werd de naam van het Kameleonplein officieel onthuld, het pleintje voor de boederij van het museum. Gisteren volgde de onthulling van een Kameleonboot die op een sokkel is geplaatst. Op het voetstuk staan korte teksten van lezers, waarmee een ode wordt gebracht aan schrijver De Roos.

Dit voorjaar was het vanwege corona uitgestorven in het dorp. De laatste weken ziet De Graaf tot zijn genoegen dat veel gezinnen het museumdorp weer aandoen. ,,We werken deze zomer met een tijdslot en dat werkt goed.’’

Film

Regiseur Steven de Jong verwacht binnen twee maanden de opnames van de derde Kameleon speelfilm te hebben afgerond. Het toont aan dat er, na 16 miljoen verkochte boeken, een televisieserie en twee speelfilms, nog steeds behoefte is aan de avonturen van de tweeling Klinkhamer.