Illegale zendmast Spannenburg moet weg

De tijdelijke mast van T-Mobile en de beroemdere en hogere toren van Spannenburg. FOTO ARODI BUITENWERF

De dertig meter hoge zendmast die in september plotseling verscheen bij Spannenburg moet weg. Dat meldt de gemeente De Fryske Marren.
Lees meer over
De Fryske Marren

Plaatselijk Belang Tjerkgaast trok eind september bij de gemeente aan de bel over de mast, die zo’n 250 meter bij de toren van Spannenburg vandaan verrees.

De provincie Fryslân had een ontheffing voor de mast verleend en dat was volgens masteigenaar T-Mobile voldoende. Volgens de provincie was de ontheffing onder voorwaarden en moest T-Mobile ook een omgevingsvergunning hebben.

Die vergunning had moeten worden verleend door de gemeente. T-Mobile liet uiteindelijk weten dat alsnog te gaan doen, maar de gemeente heeft de vergunning nu dus afgewezen.

‘Dit betekent dat de zendmast verwijderd moet worden’, meldt de gemeente. ‘We gaan graag in gesprek met T-Mobile om te kijken naar een geschikte locatie voor de zendmast.’

De mast was volgens het telecombedrijf tijdelijk en vervangt een antenne-installatie op een silo in de buurt. Die was niet geschikt voor onder meer ‘de nieuwe generatie’ antennes.

Nieuws

menu