IJsmaker Marten Riedstra uit Lemmer werd derde op EK ijs maken, maar hij maakte zijn Sweet & Happiness niet zelf

Met zijn Sweet & Happiness behaalde ijsmaker Marten Riedstra (34) uit Lemmer woensdag een derde prijs op het Gelato Festival Europe, het Europees kampioenschap ijs maken. Met zijn zelfbedachte ijssmaak, yoghurt en kaki, mag hij nu naar het WK dat 2 december plaatsvindt in Italië. ,,Als corona dan overgewaaid is tenminste.”

IJsmaker Marten Riedstra uit Lemmer.

IJsmaker Marten Riedstra uit Lemmer. FOTO AERIAL PROMOS

Het was niet Marten Riedstra’s eigen idee om mee te doen aan een wedstrijd ijs maken. ,,Ik ben verlegen, hoefde nooit zo in de belangstelling te staan. Maar om me heen zeiden ze wel: ‘Je hebt het goed in de vingers, je moet meedoen aan wedstrijden’.’’ Hij kwam iemand tegen die een NK ijs maken organiseerde, het Dutch Gelato Festival, en die vroeg of Riedstra mee wilde doen.

,,Dat kon ik eigenlijk niet weigeren. Laat ik het proberen, dacht ik. En dat heeft goed uitgepakt.” Op dat NK werd de ijsmaker uit Lemmer tweede en daardoor mocht hij meedoen aan het EK.

Deelnemers aan het NK moesten een eigen nieuwe ijssmaak bedenken. Riedstra is fan van exotisch fruit en besloot daarmee te experimenteren. ,,Ik heb combinaties gemaakt met chocolade, vanille en met tonkabonen onder andere.” Maar de combinatie van yoghurt en kaki bleek het beste te werken. ,,Kaki lijkt op een tomaat, de vrucht is oranje en komt uit Azië en Israël. Het is een mooie vrucht om mee te werken” De ijssmaak kreeg de naam Sweet & Happiness .

'Via Zoom gaf ik hen aanwijzingen hoe ze het moesten maken'

Met die smaak streed de ijsmaker ook om het Europees kampioenschap. Hij maakte het ijs alleen niet zelf, dat deden de ijsmakers in Italië. ,,Het zou plaatsvinden in Italië, het land van het ijs, maar dat kon niet doorgaan vanwege corona. Dus de wedstrijd was nu digitaal. Dat vond ik niet heel erg, want anders had ik in het hoogseizoen een in week in Italië gezeten.”

De ingrediënten gingen op gekoeld transport naar de Italiaanse ijsmakers. ,,Via Zoom gaf ik hen aanwijzingen hoe ze het moesten maken.” De taalbarrière zorgde af en toe voor wat moeilijkheden. ,,Italianen kunnen niet goed Engels. Maar ik ben blij met het resultaat, al had ik het zelf wel wat anders gedaan.”

Italianen houden volgens Riedstra van nog zoeter. Zelf zorgt hij ervoor dat de saus bijvoorbeeld wat meer door het ijs verspreid zit. ,,Zodat je niet een hap saus hebt. Dat is het verschil tussen Italiaanse en Nederlandse ijsmakers.”.

Gorgonzola en vijgen

Met zijn vrouw en ouders keek hij woensdag naar de uitslag. Daar zag hij, via een af en toe haperende verbinding, dat een Belg er met de winst vandoor ging. Die won met de smaak: gorgonzola en vijgen. ,,Dat vond ik wel een extreme smaak, maar smaken verschillen. De jury bestond uit oude Italianen, die hebben denk ik toch een andere smaak dan jonge Nederlanders.”

De tweede prijs was voor ijs met de smaak gekarameliseerde peer. ,,Volgens mij kwam diegene uit Hongarije.” Riedstra maakte het podium met zijn Sweet & Happiness compleet. In totaal deden er 28 ijsmakers mee, uit dertien landen.

,,Ik vond het wel spannend, maar had wel het gevoel dat ik een goede kans maakte. Ik hoorde van andere deelnemers dat hun ingrediënten niet goed aangekomen waren en dat zakken waren gescheurd. En iemand kreeg de opmerking dat het ijs naar azijn smaakte en of dat de bedoeling was. Toen dacht ik wel dat ik een goede kans had om te winnen.”

De ijsmaker uit Lemmer vond het niet lastig om een definitieve keus te maken voor de ijssmaak waarmee hij mee wilde doen aan het NK, en later dus het EK: ,,Smaken verschillen, maar ik maak al jaren ijs en weet wel waar mensen van houden.”

Zo’n vijftien jaar geleden rolde hij in het vak van ijs maken. Zijn ouders begonnen een ijssalon in Lemmer: IIskâld. ,,We dachten: ‘We kunnen het ijs inkopen, maar het ook zelf maken’. We kozen voor die laatste optie. Inmiddels hebben we drie zaken: in Lemmer, Sneek en op Urk.”

In de winter is hij installateur

In de zomer is Riedstra ijsmaker, in de winter is hij werkzaam als installateur. ,,Dan maak ik blijvende dingen. Als ik dan later bijvoorbeeld door een wijk rij, dan zie ik zonnepanelen liggen die ik geïnstalleerd heb. In de zomer ben ik ijsmaker, dat resultaat is niet blijvend. Het is een puinhoop in de vitrines aan het eind van een dag. Dat is wel een grappig verschil tussen die twee bezigheden.”

In december is het WK, ook in Italië. Daar zal de ijsmaker, mocht corona het toelaten, naar toe reizen met zijn Sweet & Happiness. Wat hem daar dan staat de wachten, weet hij nog niet. ,,We doen allemaal mee voor de eer. Er is geen geldprijs of andere prijs aan de winst verbonden. Het heeft me tot nu toe alleen geld gekost”, zegt Riedstra lachend.

Wat hij zelf de lekkerste ijssmaak vindt, hangt af van het weer. ,,Maar kokos/mango is wel favoriet. Helemaal op een hete zomerse dag. Op andere dagen hou ik van yoghurtsmaak - en stracciatella is ook altijd goed.” Ideeën voor een nieuwe ijssmaak heeft hij genoeg, maar die geeft hij nog niet prijs. ,,De concurrentie is sterk, ik wil een ander niet wijzer maken dan hij is. De concurrent leest ook mee”, zegt hij met een knipoog.

,,Het leuke aan dit vak is dat je bijna overal ijs van kan maken. Er zijn veel variaties mogelijk. En de klant is altijd blij, ik heb nooit chagrijnige klanten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Eten & drinken
Instagram