IFKS onderzoekt alternatieve kampioenschappen op de Tsjûkemar met bemanningen en organisatie in 'coronabubbel'

In verband met het coronavirus kan nog niet voorspeld worden of de kampioenschappen skûtsjesilen van 7 tot en met 14 augustus door kunnen gaan. Mochten de reguliere kampioenschappen niet doorgaan, dan onderzoekt het IFKS-bestuur de mogelijkheid om alternatieve wedstrijden te organiseren op de Tsjûkemar.

Uiterlijk 1 juni wil het bestuur de knoop doorhakken: wel of geen ‘normale’ IFKS-kampioenschappen. Ondertussen wordt er hard nagedacht over een alternatief, het bestuur ziet wel iets in alternatieve wedstrijden op de Tsjûkemar. In de week van 7 tot en met 14 augustus zouden er dan drie keer 2 dagen wedstrijden voor 15 skûtsjes kunnen worden georganiseerd. Als de eerste groep twee dagen lang drie wedstrijden per dag heeft gezeild, is er een wisseldag en komt een nieuwe groep van 15 skûtsjes twee dagen wedstrijden zeilen op de Tsjûkemar.

Het zou betekenen dat de skûtsjebemanningen en de wedstrijdorganisatie in een ‘bubbel’ zullen gaan. Ieder skûtsje gaat met één volgschip, waar de bemanning van het skûtsje op verblijft, voor anker op een toegewezen plek op de Tsjûkemar. Er mogen 12 bemanningsleden per schip aanwezig zijn en een schipper en twee bemanningsleden van het volgschip. Men moet voor twee dagen proviand aan boord hebben en mag niet uit de bubbel komen en geen bezoek ontvangen of afleggen.

De vergunning moet nog worden aangevraagd en voordat dit gebeurt wil het bestuur bij de schippers inventariseren of er voldoende belangstelling is voor het idee. „Dit alternatief lijkt niet eens op een ‘gewoon’ IFKS-kampioenschap. Het brengt beperkingen en verplichtingen met zich mee die wij normaal niet van deelnemers en wedstrijdorganisatie zouden durven vragen”, aldus het bestuur in een brief aan haar leden.

Ondertussen blijft het bestuur hopen op een rustige coronazomer, zodat de gewone kampioenschappen door kunnen gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
IFKS