Honderd boeren gingen vanavond gemeentehuis De Fryske Marren in Joure binnen. Burgemeester zegt gesprek toe, maar tekent geen brief

FOTO NOORDERNIEUWS

Een grote groep boeren is maandagavond naar het gemeentehuis van De Fryske Marren in Joure getrokken om er te demonstreren. De boeren liepen het gemeentehuis binnen en gingen in gesprek met burgemeester Fred Veenstra.
Lees meer over
De Fryske Marren

Naar schatting stonden er zo’n honderd trekkers en andere voertuigen. De deuren van het gemeentehuis waren open en een aantal boeren ging met een hooibaal naar binnen.

Binnen gaf burgemeester Fred Veenstra een toespraak, waarna alle boeren weer naar buiten gingen. De boeren hebben Veenstra vervolgens een brief aangeboden en de burgemeester gevraagd deze te ondertekenen. In de brief zou staan dat de burgervader afstand moet nemen van het kabinetsbeleid. Zojuist gaf de burgemeester aan de brief niet te ondertekenen. Dat kan hij niet doen, omdat hij burgemeester is van alle inwoners, lichtte hij toe.

Wel zegde Veenstra toe deze week in gesprek te gaan met een groep boeren. Die gesprekken wil hij terugkoppelen op het provinciehuis. De boeren zijn inmiddels luid toeterend vertrokken. De hooibaal is het gemeentehuis uitgerold. De boeren waarschuwden nog wel: ,,Wy wolle daden. As der neat út it petear komt, komme wy werom.’’


Opsterland

Ook bij het gemeentehuis van Opsterland in Beetsterzwaag werd maandagavond gedemonstreerd. Een groep van vijftig Opsterlandse boeren overhandigde voor aanvang van de raadsvergadering een pamflet aan de gemeenteraad.

Langzaam rijden op A7

Een groep boeren reed maandagavond opnieuw op de snelweg. Ditmaal op de A7 bij Heerenveen richting Joure ter hoogte van Tjalleberd. Ook hier ontstond - net als maandagmiddag rondom Drachten - een file.


Ooggetuigen melden dat er mensen met een omgekeerde vlag achter hun auto een afrit naar Leek blokkeren. Rijkswaterstaat begeleidt de file.

Nieuws

menu